Conflicto Israel-Palestina (En Catalán)

Páginas: 14 (3259 palabras) Publicado: 28 de enero de 2013
A) Qüestions concretes:

-El sionisme: quan s'origina i quins són els motius que porten a l'aparició d'aquest moviment.

El sionisme (derivat de Sió, nom d'un turó de Jerusalem) és un moviment polític que afirma el dret a l'existència d'un estat jueu que pren forma com a Israel. Es va desenvolupar durant la segona meitat del segle XIX, sobretot entre els jueus d'Europa central i d'Europa del'Est sota la pressió dels pogroms i de l'antisemitisme d'aquestes regions, però també a Europa occidental, en resposta al xoc causat pel Cas Dreyfus.

-Haganah: què era, quina era el seu propòsit.

La Haganà (en hebreu:la defensa) va ser una organització paramilitar d'autodefensa jueva creada el 1920, durant l'època del Mandat Britànic de Palestina.
Va ser creada el 15 de juny de 1920, dosmesos després del Pogrom de Jerusalem el 1920, on la població jueva va ser assaltada pels àrabs. Arran d'aquests esdeveniments, que es van estendre també a Jaffa, Hebron i Haifa els líders jueus van considerar que els seus kibutzim i moshavim necessitaven protecció armada enfront de la població àrab, en veure que el Mandat no feia res per evitar els atacs. El rol de l'Haganá va ser per tant,defensar els seus kibutz i granges, alertar als residents de possibles atacs i rebutjar-los.

-Theodor Herlz: qui era i quina importància va tenir en la creació del sionisme.

Theodor Herlz (Budapest, 2 de maig de 1860 - Edlach, 3 de juliol de 1904), va ser un periodista i escriptor austrohongarès, fundador del sionisme polític modern.
La seva nova visió sionista va ser presentada en la sevatotalitat en el seu llibre titulat Der Judenstaat: Versuch einer modernen Lösung der Judenfrage («L'Estat jueu: assaig d'una solució moderna de la qüestió jueva»), que es va publicar al febrer de 1896, on va proposar que la solució al «problema jueu» és la creació d'un Estat jueu independent i sobirà per a tots els jueus del món, que això sigui un assumpte de política internacional i que havia de serassumit com a tal.
A partir d'abril de 1896, quan la traducció a l'anglès de Der Judenstaat aparèixer, Herzl va esdevenir el principal portaveu de sionisme. Herzl va completar el seu escrit i va començar a desplegar una intensa activitat diplomàtica com objecte de guanyar suport per a la causa sionista en el pla internacional.
El 1897, amb considerables despeses personals, va fundar a Viena DieWelt («El Món»), el primer òrgan sionista oficial. Aquest mateix any va organitzar el Primer Congrés Sionista a Basilea, Suïssa. Allí va ser elegit president (càrrec que va ocupar fins a la seva mort el 1904), i el 1898 va començar una sèrie d'iniciatives diplomàtiques destinades a aconseguir suport per a un país jueu.

-Chain Weizmann: qui era i quina importància va tenir en el sionisme i lacreació de l'Estat d'Israel.

Jaim Azriel Weizmann va ser un important químic, dirigent sionista britànic d'origen bielorús i el primer president de l'Estat d'Israel. Va néixer el 27 de novembre de 1874 i va morir el 9 de novembre de 1952.

Líder del Moviment Sionista al llarg dels anys, Jaim Weizmann va ser la principal figura de l'anomenat sionisme sintètic, situat entre el sionisme d'esquerra.La política de Weizmann es va caracteritzar per la seva proximitat a la Gran Bretanya i per la preeminència absoluta d'una minuciosa acció diplomàtica. Va aconseguir mobilitzar importants suports i capitals en favor de la causa de l'Estat hebreu i va ser un dels principals dissenyadors de l'estratègia sionista. La seva figura va perdre pes quan l'explosiva situació a Palestina va fer al RegneUnit reconsiderar el seu suport a l'Estat jueu fins pràcticament abandonar la idea. Molts sionistes van veure en això el fracàs dels mètodes de Weizmann, qui va ser desplaçat en el lideratge efectiu del sionisme per Ben-Gurion. El sionisme, i especialment el yishuv, va adoptar una política de pressió i enfrontament amb el Regne Unit. Weizmann, en qualsevol cas, va conservar el seu prestigi i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Conflicto Israel
  • Conflicto Entre Israel y Palestina
  • Conflicto Israel y Palestina
  • Conflicto Israel Y Palestina
  • Conflicto territorial entre israel y palestina
  • Conflicto Israel Palestina, Ensayo
  • conflicto actual Israel-Palestina
  • Conflicto Israel-Palestina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS