contaminació

Páginas: 16 (3885 palabras) Publicado: 23 de mayo de 2013
LA CONTAMINACIÓ
1. El medi ambient:
Per medi ambient s'entén tot allò que envolta un ésser viu. És l’entorn que afecta i condiciona especialment les circumstàncies de vida de les persones o de la societat en el seu conjunt. Comprèn el conjunt de valors naturals, socials i culturals existents en un lloc i en un moment determinat, que influeixen en la vida de l'ésser humà i en les generacionsvenidores. És a dir, no es tracta només de l'espai en el qual es desenvolupa la vida, sinó que també comprèn éssers vius, objectes, aigua, sòl, aire i les relacions entre ells.

1.1 Contaminació:
La contaminació és el deteriorament de l'ambient com a conseqüència de la presència de substàncies perjudicials o de l'augment exagerat d'algunes substàncies que formen part del medi. Les substàncies quecausen el desequilibri de l'ambient s'anomenen contaminants i poden trobar-se a l'aire, a l'aigua i al sòl. La contaminació és l'alteració de l'estat d'equilibri d'un ecosistema per l'addició de substàncies que en condicions normals no es troben presents, o que, si ho estan, han augmentat o disminuït significativament la seva quantitat normal. Aquestes substàncies poden ser fums, gasos o vaporstòxics.
El problema de la contaminació es planteja en l'actualitat, de manera més aguda que en èpoques passades, perquè gran part de les deixalles tenen origen inorgànic i no són atacades per bacteris desintegradors.
L'afany de trobar una solució es veu dificultat per l'increment demogràfic i pel vertiginós desenvolupament industrial.
La contaminació pot ser artificial o natural:
lacontaminació natural es pot deure, per exemple, als incendis forestals, erupcions volcàniques, tempestes, terratrèmols i altres, però és la que existeix sempre, originada per restes animals i vegetals i per minerals i substàncies que es dissolen quan els cossos d'aigua travessen diferents terrenys. Amb aquesta contaminació ha viscut l'ésser humà des de fa milers d'anys sense greus conseqüències, i no éspossible evitar-la, només es poden preveure les conseqüències i minimitzar els seus efectes.
La contaminació artificial, en canvi, pot ser degut a un vessament de petroli o a la fuita de gasos tòxics.
Totes dues afecten el medi ambient i els seus subsistemes, és a dir, podem parlar de contaminació del sòl, atmosfèrica, acústica i hídrica.

Tipus de contaminació: Contaminació acústica(sorolls molestos que causen mals de cap, estrès, distracció...), contaminació de l’aigua, contaminació atmosfèrica, contaminació del sòl, contaminació lumínica...etc.
1.2 Residus:
Els residus són materials o substàncies sobrants generats per l'activitat humana i destinats a ser tirats. Cada dia es generen al planeta milions de residus que afecten el medi ambient.

L'OCDE (Organització per a laCooperació i el Desenvolupament Econòmic) defineix com a residu a "aquelles matèries generades en les activitats de producció i consum, que no han assolit un valor econòmic en el context en què són produïdes.

►Tipus de residus segons la seva composició:
- Residu orgànic: brossa d'origen biològic, que alguna vegada va estar viu o va ser part d'un ésser viu, per exemple: fulles, branques, closquesi residus de la fabricació d'aliments a la llar, etc.
- Residu inorgànic: tot rebuig sense origen biològic, d’índole industrial o d'algun altre procés artificial, per exemple: plàstics, teles sintètiques, etc.
- Barreja de residus: En el sentit més ampli del terme, es refereix a totes les deixalles de residus barrejats que és el resultat d'una combinació de materials orgànics i inorgànics. Enla majoria dels països es produeixen residus barrejats, a partir de restes de menjar, envasos i caixes diverses. Un problema són els residus fets de materials orgànics que no poden descompondre’s per complet, i material inorgànic relacionat amb el nitrogen i per tant que també forma gasos tòxics. Per això és important desfer-se dels residus generats en el dia a dia. A causa dels perills dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • contaminacio
  • La contaminacio
  • Contaminació
  • Contaminacio
  • Contaminacio
  • Contaminacio
  • contaminacios
  • Contaminacio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS