Cop de estat a Catalunya

Páginas: 5 (1118 palabras) Publicado: 25 de febrero de 2014
Fitxa tècnica
Autors: Josep Maria Solé, Carles Santacana, David Tormo i Queralt Solé.
Nom: El cop d’estat i el seu fracàs a Catalunya.
Col·lecció: Catalunya durant la Guerra Civil dia a dia.
Editorial: Vanguardia 62.
Fotografies: Jordi Play.
Il·lustració: Ramon Galup.
Argument: L’aixecament del 19 de juliol del 1936 a Catalunya contra la República fou militar, però disposà del suportd’un entramat d’organitzacions civils de caire espanyolista i d’extrema dreta. Des de les primeres hores del cop d’estat del general Mola al Marroc, les gestions de la Generalitat per assegurar la fidelitat de bon nombre de les forces armades, com també la participació popular i el comitès de la CNT, armats, sortiren ràpidament al carrer van permetre que els combats a Barcelona esclafessin lainsurrecció militar
Tema: El tema principal de la obra es veure com poc a poc a Catalunya deia no ales revolucions feixistes ( nazis i franquista ) gracies al ciutadans a traves de les armes o la olimpíada popular.
Espai i temps: va dels dies 17,18 i 19 de juliol del 1936 a Catalunya.
El cop d’estat i el seu fracàs a Catalunya
La trama civil del 19 de juliol.
Ens de remuntar a las eleccions delfebrer amb la victòria del Frente Popular un grup radical de la extrema dreta. Els grans propietaris vien amb preocupació les gran reformes agràries mentre que els treballadors es queixaven de la seva lentitud i la església es veia amb por de ser eliminada.
El 1936 es va incrementar la tensió entre les forces socials i al govern li resultava impossible mantindré el ordre públic i el us de laviolència quotidiana ( entre grups radicals dels dos bàndols ). Cal destacar la mort d’un dels líder de la dreta José Calvo Sotelo.


L’Olimpíada Popular
L’Olimpíada Popular tenia que ser un esdeveniment esportiu que se oposes als Jocs Olímpics de Berlin ( només podria participar atletes blancs i estranyament la majoria de victoriosos van ser Alemanys ). En l’Olimpíada Popular tampoc van podienparticipar tots els atletes ja que alguns eren pressionats o obligats a rebutjar la proposta per culpa de la implicació política.
Però l’Olimpíada Popular mai es va poder celebrar per culpa de la Guerra Civil.

Triomf republicà i popular
El 17 de juliol de 1936 a Barcelona es va convertir en un camp de batalla, ja que els militants del sindicat de Transport van aconseguir arribar als vaixell iallà fer-se amb totes les armes possibles, el que la Generalitat volia evitar estava apunt de succeir la guerra estava servida.
El 18 de juliol CNT i UGT declara la vaga a tota Espanya i la CNT demana a Companys que obri els dipòsits de armes i que siguin donats als obrers. El president de la Generalitat ho va negar totalment i encara que els seu exercit era petit i sabia que tenia molt poquespossibilitats de guanyar tampoc podia donar el poder a la CNT.


El cop d’Estat a Barcelona
El 19 de juliol la rebel·lió arribaria a Barcelona a on els militars es pensaven que seria una desfilada militar com era habitual, però van cometre aquest gran error ja que molts obrers estaven en plena forma gracies a la gimnacia revolucionaria practicada al llarg del govern republicà començava donar elsseus fruits.
A Barcelona els carrers eren tots vuits i poc a poc anaven fent-se barricades i posicions estratègica mentre tots estaven pendent de la radio per mantenir-se informat. Però havia un gran problema las armes continuaven faltant per a obrers que es volien afegir a favor de la revolució contra farsistes, així que els obrers controlats per la CNT van anar tots a per subministres de armes noels hi va costar molt i així es com la Generalitat deixa de tindre el poder.
Els moviments es van anar expandint per les ciutats mes importants i causa que tota Catalunya fos controlada per CNT i FAI.
Biografies
Vicenç Guarner
Va néixer el 1893 a Mahón ( Menorca ). Tenia una ideologia liberal, al estellar la guerra civil va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalunya: un nou estat d'Europa?
  • CATALUNYA UN NOU ESTAT D EUROPA
  • catalunya
  • Catalunya
  • Catalunya
  • COP
  • COPAN
  • Copa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS