Corona De Aragon

Páginas: 11 (2512 palabras) Publicado: 24 de febrero de 2013
Activitats tema 5: el segle XVIII a les Balears

1)A) Quina dinastia es va implantar a Espanya el segle XVIII?
En el segle XVIII a Espenya es va implantar la dinastia dels Borbons.
B) Quin sistema polític es va establir llavors?
Es va establir monarquia absoluta amb reformes del despotisme il·lustrat.
C) Quina forma d'organització territorial? 
Divisió del territori en províncies,substitució dels vireis pels capitans generals com a governadors de les províncies, es creà la figura dels intendents.
D) Que va representar això per a les Illes Balears?.
Abolició dels regnes de la corona d’Aragó.
E) Indica quins foren els monarques que hi va haver a Espanya al llarg del segle XVIII, posa entre parèntesi l'any de començament i final del seu regnat i en cada cas defineix amb unafrase elaborada per tu l'aspecte més rellevant del seu regnat.
Felip V. En el segle XVIII, en haver-se mort sense descendència l'últim rei de la Casa d'Àustria, Carles II de Castella, s'encetà la Guerra de Successió Espanyola en què finalmentFelip V de Borbó (conegut com el capgirat) aconseguí el tron de la Corona després de la renúncia de l'Arxiduc Carles d'Àustria a canvi de renunciar a totsels territoris que encara els quedaven a Europa fora de la península ibèrica i les illes balears (tret de Menorca). Sota el seu regnat, tots els regnes hispànics del seu domini s'unificaren en un sol estat. 

2)A) Què va ser la Guerra de Successió a la corona espanyola?.
B) Per què es va iniciar?
C) Quins bàndols s'hi enfrontaren?
D) Quina posició va tenir, dins aquest conflicte, el regne deMallorca i en general la Corona d'Aragó? Per què?
E) Analitza, en aquest sentit, el text adjunt. Explica què era el tractat de Gènova, per què es va signar, a què es comprometia cada part, i quines conseqüències va tenir.
F) Explica el desenvolupament del conflicte bèl.lic, especialment a les Illes Balears.
G) Qui va guanyar la guerra?

TRACTAT DE GÈNOVA (JUNY DE 1705)
 
1.  L’il.lustreMitford Crow promet i assegura que, a fi de facilitar i ajudar els naturals i habitants del Principat de Catalunya a apartar el violent domini de la França, els alts i poderosos aliats, i principalment l’Anglaterra, asseguren i prometen: que el nombre de les tropes aliades de desembarcament que es destinaran per a Catalunya serà efectiu de 8.000 infants i 2.000 cavalls, poc més o menys.
2 [...]promet que es desembarcaran fins a 1.200 fusells, per armar els naturals que no tindran armes; i que tota la gent d’armes destinada al servei serà provista de pòlvora i bales.
5[...] l’il.lustre Mitford Crow promet informar de les rectes intencions del seyor Rei Carles III i, seguint les ordres de la senyora Reina d’Anglaterra, que instarà, demanarà i sol.licitarà els poders del senyor Rei CarlesIII, per assegurar el total compliment i seguretat que les lleis del Principat no seran alterades en la més lleu pràctica [...]
6[...] quedaran amb tota seguuretat, garantia i protecció de la Corona d’Anglaterra [...], de manera que ara i en el futur, gaudeixi el Principat de Catalunya de totes les gràcies, privilegis, lleis, costums, tant en comú, com en particula, de la mateixa manera que elPrincipat gaudia de susdits privilegis, lleis, gràcies, en els temps del difunt Rei Carles II

  
3) A partir dels següents textos explica:
A) Què varen ser els Decrets de Nova Planta?
B) A quins territoris afectaren i per què?
C) Analitza el document 1. A quins territoris afecta? Explica les argumentacions que utilitza Felip V, situa-les dins el context històric i explica'n lesconseqüències.
D) Analitza el document 2. . A quins territoris afecta? Explica les argumentacions que utilitza Felip V, situa-les dins el context històric i explica'n les conseqüències. Compara'l amb l'anterior.
E) Explica quina organització institucional va tenir Espanya a partir dels Decrets de Nova Planta i com va afectar això al Regne de Mallorca.
F) A partir dels textos inclosos al document 3,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA CORONA DE ARAGÓN EN LA EDAD MODERNA
  • Corona De Aragón
  • Reyes católicos. integración de las coronas de castilla y aragón
  • crisis corona de aragon
  • Gótico Bajo La Corona De Aragon
  • LOS DERECHOS BAJOMEDIEVALES EN LA CORONA DE CASTILLA Y EN LA CORONA DE ARAGÓN
  • Aragon
  • Aragón

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS