Costitució 1812

Páginas: 5 (1230 palabras) Publicado: 3 de diciembre de 2013
Comentari de text: La constitució del 1812
(a).Ens trobem davant d’un text clarament jurídic ja que és una constitució i de font primària perquè és contemporani als fets.
Va ser escrit per les Corts de Cadis l’any 1812.  Aquestes van ser convocades a conseqüència del fracàs de la Junta Suprema Central, que s’havia mostrat incapaç de dirigir la guerra, i que va dissoldre’s el gener del 1810.Però, abans va iniciar un procés de convocatòria de Corts perquè els representants de la nació en decidissin l’organització i el destí. El procés d’elecció dels diputats i  la reunió de les Corts de Cadis van ser difícils a causa de l’estat de la guerra. Finalment, les Corts es van obrir el setembre del 1810.
(b)Espanya passava per una etapa complicada. Carles IV havia anomenat a Manuel Godoyprimer ministre i després d'això va començar la guerra del Francès, que va acabar donant lloc al govern de Josep I, germà de Napoleó.  Una minoria d’espanyols van col·laborar amb la monarquia de Josep I. Molts d'ells eren partidaris del despotisme il·lustrat, se sentien vinculats amb el programa reformista  de Josep I i advocaven per un poder fort per modernitzar Espanya. Però no tothom hi estavad'acord.
D'una banda, el clero i la noblesa volien el retorn de l’absolutisme sota la monarquia de Ferran VII, defensaven la tradició i la religió catòlica i rebutjaven qualsevol canvi social. D’una altra, hi havia alguns il·lustrats que esperaven que la tornada del monarca comportaria un programa de reformes i la modernització d’ Espanya en el marc de l’Antic Règim. Finalment, els liberals veien enla guerra l’oportunitat de fer un canvi de sistema polític. Volien implantar un nou sistema liberal basat en una Constitució com a norma suprema, en la sobirania nacional, la divisió de poders, les institucions representatives i l’abolició dels privilegis estamentals. Finalment es van establir diversos canvis veritablement revolucionaris i la institució del primer règim liberal a Espanya.(c).Seguidament es van convocar les Corts i es va redactar la Constitució del 1812.
El sector liberal va aconseguir formar una cambra única, i ja des de bon principi va aconseguir que s’aprovés la sobirania nacional. Això va suposar un gran canvi ja que fins aquell moment la sobirania havia estat divina. Es va establir una monarquia constitucional moderada, on els poders del monarca quedaven limitats perla Constitució. La relació entre l’església i l’estat era confessional, es va declarar que la religió oficial era única i exclusivament la catòlica. També es va establir una divisió de poders. El legislatiu l’ostentaria el rei junt amb les Corts; per formar part de les Corts es requeria tenir més de vint-i-cinc anys i disposar duna una renta anual proporcionada, procedent de béns propis.
Pel quefa al poder executiu requeia en mans del rei. I per últim el poder judicial el tindrien els tribunals. Es posava fi a molts privilegis, en el marc d'una àmplia declaració de drets i llibertats.
(2)Com ja s’ha dit, Carles IV va anomenar primer ministre a Manuel Godoy. Aquest va signar un tractat amb Napoleó que autoritzava als exèrcits francesos a entrar a Espanya per atacar Portugal. Poc a pocl’exèrcit francès es va anar estenent per tota Espanya. Això va comportar que esclatés un motí a Aranjuez el 1808. La revolta pretenia aconseguir la destitució de Godoy i l’abdicació de Carles IV en el seu fill Ferran. En principi, els amotinats van aconseguir els seus objectius però això va comportar una crisi profunda de la monarquia. Finalment, Carles IV i Ferran VII van ser convocats per Napoleóa Baiona, on tots dos van abdicar.
Després, Napoleó va anomenar rei d’Espanya a Josep I, el seu germà. Josep I va intentar una experiència reformista que pretenia liquidar l’Antic Regim. Però va ser una reforma que va tenir poc suport. Les tropes franceses entraren a Barcelona el febrer de 1808.
Finalment, Espanya va guanyar la guerra i la Junta Central Suprema començà a preparar la tornada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • costitucios
  • 1812
  • Costitucio Del Ecuador
  • Los juegos del 1812
  • Constitucion 1812
  • Constitución De 1812
  • Constitución 1812
  • Apuntes 1812

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS