Crisis financier

Páginas: 12 (2755 palabras) Publicado: 29 de octubre de 2013
Crisi financera espanyola- Viquipèdia
La crisi financera espanyola del 2008-2012 es va iniciar com a part de la crisi finance- ra global del 2007-2012 i ha continuat com a part de la crisi del deute sobirà europeu, que ha afectat principalment als estats del sud d'Europa i Irlanda. A Espanya, la crisi es va generar per préstecs hipotecaris de llarg termini (per 40 anys), la caiguda del mercat dela construcció que va provocar la fallida de grans empreses del sector, i un augment greu de l'atur que arribada al 22'9% a desembre del 2011.
Espanya va seguir el camí del creixement econòmic quan el partit governant va can- viar el 2004, mantenint un fort creixement del PIB durant el primer mandat del presi- dent José Luis Rodríguez Zapatero, tot i això alguns problemes de l'economia espan-yola ja es van fer evidents. Entre aquests, d'acord amb el Financial Times, hi havia un enorme dèficit comercial d'Espanya (que va arribar a la sorprenent xifra de 10% del PIB del país en l'estiu de 2008), la "pèrdua de competitivitat enfront dels seus princi- pals socis comercials" i, també, com a part d'aquest últim, una taxa d'inflació que tra- dicionalment havia estat més alta que la dels seussocis europeus, per aquell temps es veuen especialment afectats per l'augment de preus de l'habitatge del 150% des de 1998, i un creixent endeutament de les famílies (115%) principalment relacionats amb el boom immobiliari espanyol i l'alça en els preus del petroli.
El govern espanyol pronòsticava el creixement del PIB per al 2008 del 2,3%. Aquesta xifra es va revisar successivament pel Ministerid'Economia a 1,6. Aquesta xifra es veia millor que els de la majoria dels països desenvolupats. En realitat, aquest tipus de representació efectiva d'estancament del PIB per persona, a causa del elevat creixe- ment demogràfic d'Espanya. En l'actualitat la majoria dels analistes independents es- timen que la taxa era en realitat al voltant de 0,8% en lloc, del 3% de creixement anual del PIB durantla dècada 1997-2007. Després, durant el tercer trimestre del 2008, el PIB nacional es va contreure per primera vegada en 15 anys, el febrer de 2009, es va confirmar que Espanya, al llarg d'altres economies europees, havia entrat en recessió oficialment. i la renda per càpita expanyola va baixar per sota de la mitjana europea per primer cop en 10 anys en 2011.
Orígens[modifica | modifica la font]L'origen d'aquesta crisi, emmarcada en el context d'una crisi financera a nivell mun-
dial, gira entorn del forts ajustaments de la indústria de la construcció després de la http://ca.wikipedia.org/wiki/Crisi_financera_espanyola#Or.C3.ADgens Pàgina 1 de 10
Crisi financera espanyola - Viquipèdia 21/10/13 23:27
punxada de la bombolla immobiliària. La dràstica disminució del crèdit a famílies ipetits empresaris per part dels bancs i les caixes d'estalvis, algunes polítiques de des- pesa inadequades dutes a terme pel govern central, l'elevat dèficit públic de les admi- nistracions autonòmiques i municipals, la corrupció política, el deteriorament de la productivitat i la competitivitat i l'alta dependència del petroli són altres dels proble- mes que també han contribuït a l'agreujament dela crisi.
Conseqüències econòmiques[modifica | modifica la font]
Entre les conseqüències econòmiques de la crisi destaquen un fort augment de l'atur, el pas per sengles períodes de recessió i deflació i el temor a un rescat per part de la Unió Europea.
Crisi immobiliària: ajust de preus i balanços[modifica | modifica la font]
Quan va esclatar la bombolla immobiliària, Espanya es va convertiramb un dels paï- sos més afectats. Segons l'Eurostat, entre el juny de 2007 i juny de 2008 Espanya va ser el país amb la major baixada amb una baixada mitjana d'un 25'3% de les vendes.
As feared, when the speculative bubble popped Spain became one of the worst affec- ted countries. According to eurostat, over the June 2007 – June 2008 period, Spain has been the European country with the...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Financiamiento de las exploraciones durante la crisis 200912
  • La crisis financier
  • financiamiento en crisis
  • Posible Crisis Financier Y Su Impacto En Colombia 2011
  • Crisis Financiara Internacional
  • financiamiento
  • Financiamiento
  • Financiamiento

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS