Cristobal Colon

Páginas: 12 (2932 palabras) Publicado: 29 de abril de 2012
Univerzitet u Kragujevcu
Filološko-umetnički fakultet
Odsek za filologiju
Katedra za hispanistiku

Tema: Indije u Kolumbovim delima i u filmu ,,Otkrivanje raja 1492.”
Seminarski rad iz hispanskog filma i knijževnosti na 4.godini studija



Mentor: Mirjana Sekulić Kandidat:
Ocena: ____Ivana Glišović 080120


U Kragujevcu, 19.12.2011.
Sadržaj:

1.Uvod………………………………………………………………………………………......2
2.Život i delo Kristofera Kolumba..…………………………………………...……………......3
3.Ekranizacija osvajanjaIndija-Kontrastiranje dela i filma……………….…………………...4
3.1.Susret sa kopnom………………………………………………………………………...4
3.2.Indijska ostrva…………………………………………………………………………....5
3.3.Priroda i vegetacija……………………………………………………………………....6
3.4.Opis Indijanca……………………………………………………………………………7
4.Zaključak……………………………………………………………………………………...8
5.Bibliografija…………………………………………………………………………………..9

1.UvodNijedan Evropljanin nije uspeo da preplavi Atlantski okean čije su granice bile neizmerne. Postavljalo se pitanje da li postoji zemlje iza tog velikog okeana ili se on prostire u beskraj? Atlantski okean čuvao je tajnu svojih nepoznatih i neotkrivenih predela. Današnja prostranstva Severne i Južne Amerike živela su dugo nepoznata ostalom ostatku sveta, a Evropa nije ni znala da postoje. Indija je bilazemlja do koje su Evropljani hteli da dođu, a došli su do novog kontinenta. Hrabri pomorac čijom zaslugom je otkriven taj kontinent zove se Kristofer Kolumbo (Cristóbal Colón). Kolumbo je hteo da plovi za Indiju, ne znajući za postojanje kontinenta između Evrope i Azije. 6. septembra 1492. god krenuo je sa Kanarskih ostrva i 12. oktobra iste godine ugledao je kopno. Kročio je na nepoznato tlo inazvao ga Indije i to je bio prvobitan naziv za današnju Ameriku.
Prošlo je više od pet vekova od otkrića Amerike, a taj poduhvat i dan-danas ostaje misterija. Otkriće Amerike se tradicionalno vezuje za Kolumba i Evropljane koji su ga sledeli. Kolumbo je imao san da otkrije novi put kojim bi se došlo do Indije. Nije ni znao da nije uspeo u potrazi, ali je njegovo otkriće bilo značajno.1492godina označila je početak novog doba i ostaje upamćena kao jedna od najbitnijih istorijskih činjenica, a 12. oktobar se slavi kao dan otkrića prve američke zemlje. Kolumbova dugotrajna bitka s namerom da osigura kraljevu podršku odjednom je završena neočekivanim uspehom. Evropljani stupaju na tlo američkog kontinenta i nastaje Novi Svet. Atlantik, oluje, glad i iscrpljenost nisu bili ništa upoređenju sa oduševljenjem kada ja kopno bilo na vidiku. Odlazak u nepoznato ulivalo je strah Kolumbu i njegovim pomoćnicima, ali je ipak ta avantura označila njihove živote. Velika pustolovina kao ova morala je da se zabeleži. Počinju da nastaju mnoge prozne forme za vreme otkrića u kojima je zabeležena istorija Novog Sveta. Sva ta dela ostaju kao dokaz otkrića Amerike i važan istorijski dokumentbudućim generacijama. Tada na tlu Amerike nastaje kolonijalna književnost i Kolumbo postaje prvi hispanoamerički pisac. Njegovi dnevnici, pisma-izveštaji predstavljajiu prve istorijske dokumente o otkriću Amerike.
Kolumbov epohalni poduhvat probudio je kod mnogih veliko interesovanje i znatiželju. On postaje ličnost oko koje se vode razne polemike, a ujedno postaje i inspiracija za stvaranje mnogihdela, pa i filmskih adaptacija .Zbog toga treba tragati zajedno sa Kolumbom i upoznati Novi Svet kroz njegove dnevnike , pisma i kroz film snimljen o Indijama.
2.Život i delo Kristofera Kolumba
Kolumbo spada među najvažnije istorijske ličnosti. Čovek koji je otkrio Novi svet postao je najslavniji moreplovac svih vremena. Njegovo otkriće ostalo je upisano u istoriju čovečanstva, Rođen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cristòbal Colòn
  • cristobal colon
  • Cristóbal Colón
  • Cristobal colon
  • cristóbal colón
  • cristobal colon
  • Cristobal Colon
  • Cristobal Colon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS