De Que Fábrica Hablamos

Páginas: 7 (1557 palabras) Publicado: 19 de abril de 2011
¿ De qué fábrica hablamos ?

TIPUS DE TEXT:
Ens trobem davant un text de tipus expositiu- explicatiu. També és pot dir que és de divulgació científic, arribant a aquesta conclusió ja que ens trobem davant un fragment de W.H. JEWEL, Jr,. Los artesanos y los artesanos y los obreros de las fábricas y la formacion de la classe obrera francesa, 1789-1848. Publicada a la revista Historia social nº12 a l’any 1992.
ENQUADRAMENT ESPAI-TEMPORAL
El text ¿de qué fàbrica hablamos? és publicat com ja s’ha dit anteriorment a l’any 1992, però aquest tracta dels anys 1789 fins 1848. És a dir, de la revolució francesa fins a les primeres revolucions burgueses a Europa. També abarca algunes dels primers moments de la revolució industrial.
AUTOR
El text ha estat escrit pel professor William. H.Sewell Jr. Aquest acadèmic és professor a la Facultat de Ciències Polítiques de la universitat de Chicago on dóna classes tant d'història com de sociologia. Estudià a la universitat de Wisconsin on es llicencià en Història l'any 1962 amb menció especial. Després es doctorà en història per la Universitat de Berkeley l'any 1971. Des d'aleshores ha desenvolupat una profusa tasca docent i investigadora perdiverses universitats entre les quals trobem: University of Chicago (1968-1975), Institute for Advanced Study (1975-1980 ), University of Arizona (1980-1985), University of Michigan (1985- 1990) per definitivament tornar a la University of Chicago on ha estat successivament nomenat: The Max Palevsky Professor of Political Science and History entre (1996-2004 ), The Frank P. Hixon DistinguishedService Professor of Political Science and History (2004- 2007) i professor emèrit des d'ençà.
També ha participat en nombrosos projectes i ha estat reconegut amb premis i honors per la seua tasca investigadora i docent. És autor de cinc llibres que tracten des de les revolucions burgeses i el desenvolupament de les classes treballadores (sobretot franceses) fins a reflexions sobre les teories itransformacions socials en l'estudi de la Història. Així mateix és autor de més de cinquanta articles amb temàtiques més o menys semblants traduïts a diversos idiomes.

FINALITAT DE L’AUTOR
La finalitat de l’autor al escriure ¿de qué fàbrica hablamos? és llevar de la consciència dels burgesos la imatge de les primeres fàbriques tèxtils, els quals la veuen com un exèrcit disciplinat que treballenbaix reglamentacions exactes i detallades. L’autor ho justifica amb dos arguments, com:
* 1r. La major part del treball a les fàbriques pareix haver tingut lloc a les unitats familiars.
* 2º. Les relacions entre els propietaris de les fàbriques i treballados seguien basant-se en lo comercial.
DESTINATARI DEL TEXT
Per tractar-se d’un text publicat a una revista de divulgació científica,és pot dir que aquest text pot anar dirigit per als interessats en la història social del moment, en la revolució industrial o tots aquells temes que açò ho envolten.
També és tracta d’un text que pot servir per al seu estudi, ja que és elaborat per un professor de la facultat de ciències polítiques de Xicago, tant de història com de sociologia, és a dir, algú informat i preparat, per tant, potservir tant per a partidaris d’aquesta idea o contrària, però per al seu estudi i el seu debat.
ANÀLISI DEL TEXT
A aquest text el que pretén mostrar l’autor és el funcionament del que van ésser les primeres fàbriques, com bé s’anomenà abans, els burgesos mantenien una concepció molt equivocada de com realment funcionaven, parlaven del funcionament d’aquestes com exèrcits altament disciplinatsbaix reglamentacions disciplinades i exactes, però l’autor ho desmenteix mitjançant dos arguments:
* Les primeres fàbriques tèxtils continuen mantenint una relació familiar, és a dir, com abans a la industrialització, es treballava amb família i la majoria tenien el seu propi negoci a casa. Hi hava un cap de família normalment l’home de la casa i aquest era el que regulava i controlava la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fabrica
  • FAbrica
  • Erase fabrica
  • FAbricas
  • Fabrica
  • fabrica
  • FABRICA
  • Fabricas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS