Decreto 182/2008

Páginas: 35 (8578 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2012
DEPARTAMENT D'EDUCACIÓ
DECRET 181/2008, de 9 de setembre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments del segon cicle de l'educació infantil. (Correcció d'errada en el DOGC núm. 5317, pàg. 11008, de 12.2.2009).. (Pàg. 68256)

DECRET
181/2008, de 9 de setembre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments del segon cicle de l'educació infantil. (Correcció d'errada en el DOGC núm.5317, pàg. 11008, de 12.2.2009).
NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.
La Generalitat de Catalunya, d'acord amb el que preveu l'article 131 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, té competència en relació amb els ensenyaments de l'educació infantil, així com amb l'establiment dels plans d'estudi corresponents, incloent-hi l'ordenació curricular.L'educació infantil constitueix una etapa educativa amb identitat pròpia. Comprèn sis cursos i s'organitza en dos cicles educatius: el primer cicle (0-3 anys) i el segon cicle (3-6 anys).
Un cop publicat el Decret 282/2006, de 4 de juliol, pel qual es regulen el primer cicle de l'educació infantil i els requisits dels centres, correspon al Govern de la Generalitat establir l'ordenació delsensenyaments del segon cicle de l'educació infantil.
L'Estatut d'autonomia de Catalunya determina, en l'article 6, que la llengua pròpia de Catalunya és el català i que és també la llengua normalment emprada com a vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament. En el mateix sentit, la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, en l'article 20 defineix la llengua catalana com a llengua pròpia deCatalunya i de l'ensenyament en tots els seus nivells educatius.
En l'estructura del sistema educatiu es defineix l'educació infantil com una etapa educativa en la qual els infants han d'anar desenvolupant aquelles capacitats que els farà possible viure relacions afectives segures amb si mateixos i amb els altres; conèixer i interpretar l'entorn; anar adquirint uns instruments d'aprenentatge i ungrau d'autonomia que els permetran anar formant part d'una societat multiculturalment organitzada i interculturalment viscuda.
L'ordenació que s'estableix té en compte l'experiència i l'avaluació de la pràctica educativa d'aquesta etapa que, a Catalunya, s'ha significat per la seva qualitat i renovació pedagògica en el desenvolupament de l'acció educativa.
A l'educació infantil aprendre és, per al'infant, construir nous significats de la realitat que l'envolta, els quals enriqueixen els propis coneixements prèviament adquirits i permeten la seva aplicació a les noves situacions cada vegada més complexes.
L'escola és un espai privilegiat per a l'adquisició de coneixements, de vivències emocionals i de valors ètics i democràtics, i el primer espai social de cohesió, integració iparticipació. L'educació ha de fomentar la responsabilitat personal i comunitària i ajudar l'infant en la construcció d'una imatge positiva d'ell mateix, promovent l'educació de l'autoestima, la convivència i l'afany de superació.
La interacció amb l'entorn és una condició indispensable per al desenvolupament de l'infant. La família, l'escola i els altres infants formen part d'aquest entorn i hi han detenir un paper acollidor i estimulador.
Els pares, mares o tutors en el si de la família, els docents i el personal de suport en el centre educatiu, esdevenen peces clau en l'educació de l'infant. El mestre o la mestra ha de tenir presents totes les seves necessitats: les emocionals i afectives, les intel·lectuals, les motrius i les de relació.
L'escola ha de potenciar el desenvolupament il'aprenentatge de tots els infants, oferint-los uns models i unes actituds que els serveixin de punt de referència per al respecte i l'acceptació de les diferències individuals, així com de la diversitat sociocultural. El mestre o la mestra adequarà la seva intervenció a les diferències individuals amb una actitud positiva i de confiança en les possibilitats de cadascú.
Els mestres i les mestres són...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Decreto 177 de 2008
  • Decreto 1879 de 2008:
  • DECRETO 1879 DE 2008
  • Decreto 1151 del 2008
  • DECRETO SUPREMO 032-2008-VIVIENDA
  • Resumen, Decreto 201/2008 Del 30 De Septiembre
  • Fichas de infantil según el real decreto 37/2008
  • decreto supremo Nº 009-2008-JUS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS