Definicions treball social

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (752 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 19 de octubre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
DEFINICIONS DE MARGINACIÓ

“…les capes marginals ho són en tant que es troben al marge de la societat de classes; classes socials que es defineixen precisament en relació als estrats constituïtsdirectament pel seu lligam més o menys fort en la participació social. El marginal, doncs, és aquell que no participa de la societat més àmplia i això vol dir únicament que, en el sistema socio-econòmicvigent, el marginal no participa ni de l’esfera política de les decisions, ni de la vena productiva d’un sistema centrat en l’individualisme i la competitivitat, ni en el consumisme necessari (...)El marginal no hi participa només i únicament perquè ni vol participar-hi, sinó que la seva segregació s’opera per uns camins d’exclusió més o menys visibles, més o menys ostensibles, més o menysdeterminats. El marginat pateix un procés de desintegració social i acaba no participant ni activament ni passiva de la societat més àmplia.”

BONAL, R.: 19

“La marginació és el resultat d’un procésimplícit en els mecanismes de poder i en les posicions relatives –entre grups i classes socials- que aquests defineixen. Consisteix en el desplaçament –en diversos graus- de grups d’individus al margedel sistema, limitant llur participació en els recursos i activitats integradores de la seva societat, limitació a què també contribueixen els conflictes generats en relació a l’accés als esmentatsrecursos, que serien els elements centrals a través dels quals es definiria la normalització social”

La marginació seria aquella situació, determinada estructuralment, que om pateix de falta derecursos a tots nivells situació que ha estat profundament interioritzada i que no es pot modificar individualment.

Marginalitat, en canvi, implicaria una connotació opcional. Es referiria a aquellessituacions en què els protagonistes són capaços d’elaborar culturalment la seva situació marginal, sigui aquesta més o menys ‘obligada’ estructuralment.”

DÍAZ, A. y ROMANÍ, O.: 60

FORMES D’ÚS...
tracking img