Democracia

Páginas: 5 (1149 palabras) Publicado: 1 de marzo de 2013
3r ESO, ED. CIUTADANIA. Exercicis

Tema: L’ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE LES SOCIETATS

1. Com definiries un estat?
Un estat és una àrea geogràfica delimitada i políticament independent, amb un govern propi que mana sobre el territori i la població, i amb capacitat per a participar en relacions internacionals amb d'altres estats.
Hi ha diferents tipus d’estat: l’estat unitari, l’estatcentralista, l’estat federal..

2. Com definiries una nació? (recorda el que hem parlat a classe)
Es un conjunt de persones que tenen en comú una identitat, una cultura, uns costums, una llengua, amb les fronteres dels estats.
Catalunya es una nació, que alguns es poden sentir catalans però nomes es un sentiment, perquè Catalunya encara que moltes persones vulguin i diguin que es un estat, encara formapart d’Espanya.

3. Quines són les funcions o finalitats dels estats?
Les seves funcions son: mantenir l’ordre públic, defensar el territori (exercit), estableixen relacions internacionals, elaboració de lleis, que proporcionin serveis als ciutadans, i regular l’economia i les relacions laborals.
Hi ha 3 funcions essencials, son: la funció legislativa, la funció administrativa i la funciójurisdiccional.

4. Com poden ser els estats segons la seva relació amb la religió?
Estats laics:
L’estat i la religió estan separats totalment. Les lleis no estan basades en cap doctrina religiosa. Hi ha llibertat religiosa en els ciutadans.Estats confessionals:
Religió oficial que gaudeix d’importants privilegis. Llibertat religiosa dels ciutadans en la majoria. Països democràtics i no democràtics

Estats teocràtics:
La religió es oficial. Llibres sagrats son lallei. Influencia política dels religiosos. Cap llibertat religiosa per als ciutadans.

5. Quines són les diferències entre una monarquia i una república?
En la monarquia, el cap d’estat es el rei o la reina, el que toma les decisions sobre el país, aquetcàrrec nomes el pot tenir una persona, i normalment es el fill del rei, i si no hi neix ningun baró, el càrrec passa a la filla. Sempre son de la mateixa família. En canvi, en la república, es un país que no te rei, que tots els càrrecs ho decideixen els ciutadans que viuen en ell. El cap d’estat es el president de la república o l’elegeixen fent unes eleccions populars, i aquet president canvia aun cert temps.
Països amb monarquia: actualment hi ha molt pocs, el Regne Unit, Espanya, Holanda, Suècia, Noruega i, Dinamarca. I exemples de països republicans: Colombià, Argentina, Perú, Mèxic, Bolívia, Nicaragua, Paraguai, Uruguai...

6. L’estat i la relació entre les diferents administracions territorials. Enumera i explica els principis de l’estat unitari o centralista. Què és un estatfederal?
Els principis en què es basa són, doncs, la unitat (un sol estat), la uniformitat (la mateixa llei per a tot el territori) i la centralització (direcció política i direcció administrativa efectuada des del centre). Aquest model, sorgit com ja hem vist a França, s’estengué a bona part dels països europeus continentals, entre ells Espanya.
L’estat federal és un “estat d’estats”, on el poderpolític s’exerceix per la central (que és la federació), que disposa d’uns òrgans propis (parlament, president i tribunals) i que exerceix les seves funcions sobre tot el territori federal d’acord amb el que preveu la constitució federal, i les diferents territorials (els estats membres), que disposen cadascuna d’elles d’una constitució pròpia, d’una organització política pròpia i d’uns poders...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Democracia
  • Democracia
  • Democracia
  • Democracia
  • Democracia
  • Democracia
  • Democracia
  • Democracia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS