deontologia

Páginas: 5 (1008 palabras) Publicado: 13 de junio de 2014
Deontologia fa referència a la branca de l'ètica l'objecte de la qual d'estudi són els fonaments de l'haver d'i les normes morals. Es refereix a un conjunt ordenat de deures i obligacions morals que tenen els professionals d'una determinada matèria. La *deontologia és coneguda també sota el nom de "*teoria de l'haver de" i, al costat de la *axiologia, és una de les dues branques principals del'ètica normativa.
Tracta, doncs, de l'espai de la llibertat de l'home només subjecte a la responsabilitat que li imposa la seva consciència. Així mateix, *Bentham considera que la base de la *deontologia s'ha de sustentar en els principis filosòfics de la llibertat i l'utilitarisme, la qual cosa significa que els actes bons o dolents dels homes només s'expliquen en funció de la felicitat o benestarque puguin proporcionar assumptes aquests molt humanistes. Per *Bentham la *deontologia s'entén a partir de les seves finalitats (el major benestar possible per la *mayoria, i de la millor forma possible)

Els arguments humanistes de llibertat i utilitarisme van ser apropiats en la *deontologia, amb les exigències ètic-racionals que van influir d'alguna manera en el constitucionalisme colombià(com que va ser amic de Francisco de Paula Santander i Miranda). *Bentham coincideix amb *Rousseau en la seva idea que, fins al seu temps, els sistemes morals i *politicos estan fundats en l'irracional històric i han de ser substituïts per una moral i un ordre *politico naturals, és a dir, racionals; la qual cosa va ser acollit per les naixents repúbliques americanes.
Els primers codisdeontològics es van aplicar després de la segona guerra mundial després de veure les atrocitats que els professionals de la salut (Metges principalment) aplicaven amb les persones justificant-se en l'exercici de la recerca, però que tampoc *tenien cap tipus de regulació ni control, és *asi com durant la guerra *fria es comença a estudiar i aplicar la *deontologia a Europa.

Com ja s'ha observat, AmèricaLlatina no ha estat aliena a l'apropiació de la *deontologia ja que s'han implementat molts codis deontològics i ètics principalment a l'àrea de la salut, fins i tot existeixen lleis recolzades en la *deontologia com és el Codi Deontològic i *Bioético del Psicòleg Colombià, Llei 1090 de 2006 en el qual el Dr. Nelson Ricardo Vergara C.Psicòleg investigador i gestor d'aquest codi i llei (*PsicologiaAvui 2005 i *COLPSIC), deixa veure clarament la base filosòfica Humanista liberal i utilitarista *benthamista, molt apropiada per la *psicologia moderna i que no menys es fa notar també en la constitució Colombiana de 1991. Est és un clar exemple de la força i la solidesa del concepte deontològic aplicat i expressat en les lleis democràtiques més modernes.
Pot parlar-se també d'una *deontologiaaplicada, en aquest cas no s'està ja davant una ètica normativa sinó descriptiva i fins i tot prescriptiva. La *deontologia aplicada a l'estudi dels drets i deures, particularment enfocats a l'exercici d'una professió, és el cas de la *deontologia professional. Per a la seva aplicació s'elaboren codis deontològics, els quals reglamenten, de manera estricta o bé a manera d'orientació, les qüestionsrelatives en haver de", dels membres d'una determinada professió. La *deontologia es nodreix d'una banda del marc *juridico, i per un altre del marc moral.
El seu concepte bàsic és que obrar "d'acord a l'ètica" es correspon amb obrar d'acord a un codi predefinit. Un *apartamiento d'una norma prèviament definida, en general per escrit, constitueix una actitud o un comportament no-ètic. Per tant,parlem de l'argument suprem que ha d'orientar qualsevol conducta.
Per contra, existeix una altra branca, denominada *Teleologia, que defineix l'obrar èticament com aquella actitud o comportament que contempla el bé per la *mayoria, determinant què és correcte i què no ho és en funció del resultat a aconseguir, doncs la *Teleologia és el tractat sobre la fi, de *ahi que la fi última solament és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • DEONTOLOGIA
  • Deontologia
  • deontologia
  • Deontologia
  • Deontologia
  • DEONTOLOGIA
  • deontologia
  • Deontologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS