Derecho Adm.

Páginas: 32 (7855 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2012
Unitat didàctica 1- L’administració pública com a garant de la seguretat i la prevenció.

Vocabulari (Anotacions personals)
-Administració pública: Conjunt d’òrgans públics que realitzen una funció administrativa i de gestió del estat. Posa en contacte directe al ciutadà amb el poder polític. N’hi ha varies administracions publiques.
-Empresa pública: Societat gestionada per l’estat ambcapital públic, d’interès públic. Sense ànim de lucre.
-Empresa privada: Societat amb capital tancat. Te un benefici propi. Amb ànim de lucre.
-Entitat col·laboradora amb l’Administració (ECA): Conjunt d’empreses que aplica les normes que l’administració a posat. Son societats que col·laboren amb l’administració. Fan inspeccions, legalitzacions, etc.. son realitzades com si fossin la pròpiaadministració.
-Col·legi professional: Es una corporació de dret públic de caràcter gremial integrada per professions liberals i que estan emparats per l’Estat. Els seus membres son coneguts com col·legiats. Normalment s’està obligat a pertànyer al col·legi professional.
-Regulació: Conjunt de regles sobre un determinat acte o qüestió, àmbit o tema.
-Dret privat: Es una branca del dret que s’encarregade regular les relacions entre particulars. L’Estat pot exercir com a particular.

Idees Clau (Apunts)
* L’administració és l’aparell organitzat jeràrquicament al servei del ciutadà, sota les directrius del poder executiu, i que actua per l’interès general.
* Podem distingir bàsicament dos tipus d’Administracions: la territorial i la no territorial, que se subdivideixen en moltesd’altres. Totes, però, han d’actuar sota uns principis bàsics comuns.
* El dret administratiu és aquella part del dret públic que s’encarrega de l’estudi de l’organització, el funcionament i règim jurídic de les administracions públiques, inclou les relacions d’aquestes amb els ciutadans.
* Normalment, l’Administració com a garant de la seguretat, aplica el dret administratiu, al qual estàsotmesa, tot i que també ho està al dret privat en altres activitats.
* El dret administratiu és un dret que intenta buscar l’equilibri entre els privilegis de l’Administració i les garanties de què han de gaudir els ciutadans.

Dret administratiu (Anotacions personals)
1.-El dret administratiu, és aquella part del dret públic que té per objecte l’organització, els mitjans i les formes d’activitatde les administracions públiques. Es un dret estatutari. Esta ple de privilegis com:
El privilegis de l’administració pública els col·loquen en una situació desigual i superior respecte a d’altres administracions en les quals ells es relacionen i venen atorgades per ordenament jurídic. Hi ha diferents classes de privilegis.
-Poder d’autotutela: La tutela de la Ad. Pública es consideraautotutela perquè per si mateixa pot emetre declaracions que produeixen efectes jurídics. Pot declarar per si mateixa, modificar o extingir situacions jurídiques subjectives sense comptar amb els òrgans judicials.

-Privilegis jurisdiccionals: Privilegis en l’execució de sentencies. No es pot presentar un interdicte davant dels tribunals a excepció si l’administració tracta de fer una obra sensecomunicar-lo. Els interdictes es la manera més ràpida de presentar una queixa davant els tribunals.

-Potestat sancionadora: Pot imposar sancions com conseqüència d’actuacions il·legals dels particulars que no arriben a ser un delicte.

-Potestat expropiatòria: El dret de la propietat ve recollit en el art.33 de la constitució. No obstant, per fins d’utilitat publica o interès social, laAdministració pot privar-nos dels nostres bens tot i que deurà abonar-nos una quantitat econòmica anomenada “el justiprecio” o justipreu. .

-Presumpció de legalitat de l’actuació administrativa: Qualsevol acte de l’administració tot i que sembli il·legal deurem complir-lo i per poder rebutjar-lo tindrem que acudir als tribunals.

-L’execució de les sentencies judicials contra l’administració les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • derecho adm
  • Derecho adm
  • Derecho Adm
  • derecho adm
  • Derecho, adm,
  • Derecho Adm
  • Derecho adm.
  • DERECHO ADM

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS