Derecho

Páginas: 14 (3370 palabras) Publicado: 30 de diciembre de 2012
2.ORIGEN I CONCEPTE DEL MUNICIPI MEDIEVAL
El municipi és aquella corporació formada per un nombre variable de persones que han de conviure sobre un mateix territori. Aquesta forma d'organització va significar el pas d'una mera multitud d'homes inorganitzada a un grup organitzat o universitas amb una voluntat pròpia, diferent dels que la formen.
Si entenem que les persones jurídiques tenen unavoluntat pròpia, estem afirmant també que quan parlem de municipi estem davant una persona jurídica autònoma , que té la seva pròpia voluntat. I això significa que, per tant, serà capaç d'organitzar-se, i funcionar d'acord amb la seva pròpia voluntat.
És important remarcar que des d’un punt de vista jurídic té poca importància, per a la configuració de dita persona jurídica, que s'assenti sobreuna ciutat, poble o inclús que no es sentí lligada a cap assentament concret. És per això que en l'origen del municipi no hem de situar-hi mai les ciutats, perquè els orígens d'un i altre són totalment independents.
2.1 Els orígens dels municipis europeus: la tesi romanista i la germanista
Existeixen dues grans teories o posicions a Europa, que pretenen solucionar la qüestió de l’origen delsmunicipis europeus. Aquestes tesis son la romanista i la germanista.
A. Hi va haver un temps en què va ser molt acceptada la tesi romanista. Va prevaldré fins ben entrat el segle XIX. Fou iniciada per Saviny a Alemanya i posteriorment defensada per diferents autors com Thierry, Raynouard i Guizot. La posició general, d’aquesta tesi era veure el municipi medieval com una simple continuació delmunicipi romà. Els seguidors d’aquesta teoria, entenien que el municipi no havia caigut amb l’Imperi Romà, sinó que només havia entrat en una debilitació i decadència. Tornant en el sistema en els segles XI i XII amb el ressorgiment de la vida ciutadana.
Les bases d’aquesta teoria es recolzen en el fet que certes institucions tinguin per noms els següents: els decurions, defensors, sèniors etc. Que espoden trobar en alguns països medievals i que suposen la prova de la persistència de la vella Cúria Romana. Són molts els autors que van negar el fonament a tal creença.
B. Per contra, la tesi germanista sosté que el municipi medieval és una creació autòctona de l’Edat Mitjana, sense precedents ni orígens anteriors. Els partidaris d’aquesta teoria no s’acaben de posar d’acord en quines foren lescauses de l’aparició del municipi medieval. És per això que dins d’aquesta tesi existeixen diverses i nombroses posicions o teories. Algunes d’aquestes són les següents: teoria de la immunitat, teoria del gremi i la de la comunitat rural entre altres.
Aquestes teories, tanmateix, no resulten, segons els historiadors, del tot exactes i adequades per explicar la gènesi dels municipis, atès queseran les circumstàncies especifiques en la que es desenvolupa la historia de la nostra Edat Mitjana les que obligaran a donar un enfocament diferent al problema dels orígens del municipi .

2. 2 Orígens del municipi a la Península
En aquest apartat, ens basarem, com ja avançàvem, en Font i Rius. Concretament, en una obra seva publicada l’any 1946.
Com ja he comentat al punt anterior, s’ha dedir que l’origen del municipi en el nostre territori va prendre una forma diferent. A l’hora d’enfocar la qüestió dels orígens del municipi medieval en relació a la nostra pàtria, s’ha d’advertir primer de tot que els termes del seu plantejament han de ser diferents dels apuntats en les notes precedents per als països europeus .
És cert que ha pogut ser utilitzat per determinats autors alguna quealtra teoria de les exposades per explicar l’origen dels nostres consells medievals; però la major part rebutgen tot possible influx d’aquestes i assenyalen la necessitat d’adreçar la qüestió cap a altres possibles interpretacions, d’acord amb punts de vista més propis i característics de la nostra peculiaritat històrica. L’autor Sánchez Albornoz va afirmar que les diverses teories dels més...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • derecho al derecho
  • EL DERECHO DE LOS DERECHOS
  • Del estado de derecho al derecho del estado
  • el derecho en el estado de derecho
  • El Derecho De Los Derechos
  • Derecho
  • Derecho
  • Derecho

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS