Descartes tr

Páginas: 7 (1717 palabras) Publicado: 26 de enero de 2014
El racionalisme
Aquest moviment filosòfic encetarà una nova polèmica en el terreny filosòfic amb l’Empirisme, polèmica que centrarà el debat filosòfic durant prop de 150 anys. De fet, el Racionalisme s’inicia amb René Descartes, i té com a característica principal, la creença de la possibilitat del coneixement a partir de la Raó, és a dir de l’existència de les Idees Innates. L’empirisme, encanvi, afirmarà la impossibilitat de les idees innates, i considerarà que l’única font vàlida de coneixement és l’experiència sensible.
Biografia de René Descartes
Descartes (1596-1650) va néixer a La Haye, una petita ciutat de la Bretanya francesa, en el si d’una família pertanyent a la petita noblesa. Va estudiar en el prestigiós col·legi jesuïta de La Flèche, on va rebre una sòlida formacióhumanística i científica dins de la tradició escolàstica. Més tard, es va llicenciar en dret, però com que no tenia problemes econòmics va poder dedicar la seva vida a l’estudi. Va viure en diversos països europeus (França, Holanda, Anglaterra, Dinamarca, Itàlia, etc.). El seu contacte amb la nova ciència es va produir en mans del savi holandès Isaac Beeckman, que el va introduir en la físicamatemàtica, i amb el qual va millorar els seus coneixements de geometria. El 1649 es va traslladar a viure a Estocolm invitat per la reina Cristina de Suècia, però el 1650 el dur clima nòrdic li va provocar una pulmonia i va morir. Descartes és considerat el primer filòsof de la modernitat, i ho és pel canvi de to que tindrà la filosofia després de la seva obra. El centre on gira tot passa a serl’individu, mentre que anteriorment, l’home era estudiat com un integrant més dins de l’Univers. En realitat, les seves respostes no són massa acurades, però sí planteja nous interrogants interessants que poden arribar fins al nostres dies, i la seva obra és el tret de sortida d’una nova polèmica (Racionalisme vs Empirisme) al voltant del tema de les Idees Innates, polèmica que no acabarà fins al segleXVIII amb l’obra d’Immanuel Kant.
Filosofia cartesiana (introducció molt breu)
La publicació del Discurs del mètode de René Descartes l’any 1637 es considera habitualment l’inici de la filosofia moderna. Amb ell s’inicià un nou corrent de pensament, el racionalisme modern, que consisteix en la fe en la raó com a font principal de coneixement enfront de la informació poc fiable dels sentits; lainfluència del qual es deixà notar de manera molt important no solament en els seus seguidors, sinó també en molts dels que van ser els seus crítics posteriors.
Després de l’Edat Mitjana i el Renaixement, el racionalisme no solament va suposar una nova filosofia, sinó que també inaugurà una nova manera de fer la filosofia, que consistia en que l’objecte central de reflexió filosòfica passava a ser elconeixement humà: el seu origen, la seva constitució, les seves possibilitats i els seus límits. Per tant, abans de poder plantejar-se què és la realitat (metafísica) s’havia de resoldre la qüestió de com es pot conèixer (teoria del coneixement).
El mètode
René Descartes està preocupat per la Nova Ciència, nascuda després de la negació de la física Aristotèlica, i el que pretén amb la sevaFilosofia és fonamentar la nova ciència i, per això es plantejarà quin és el mètode correcte per a la Nova Ciència. Així proposa un mètode amb els següents preceptes:
Primerament ens trobem amb l’evidència, que vol dir no acceptar res que no sigui evident, és a dir, considerar momentàniament com a fals allò que no sigui evident que és cert. Seguidament l’anàlisi, és a dir dividir les dificultats enparts més petites per facilitar l’arribada a la Veritat Científica. La síntesi vindrà després i significa iniciar l’estudi per les parts més senzilles per procedir posteriorment a analitzar les més complexes; i per últim l’enumeració: fer les revisions que calgui per estar segur de no ometre res que sigui important i decisiu.
Aquest mètode basat en l’evidència d’allò que és cert podríem...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tr
  • TR
  • TR
  • TR
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS