Descartes

Páginas: 4 (785 palabras) Publicado: 25 de marzo de 2012
DESCARTES
Geòmetra com Plató, busca la derrota de l’escepticisme, cercant un sistema de saber tan sòlid i irrebatible com la geometria o la nova física. Pretén construir un sistema filosòfic aimatge de la geometria d’Euclides, partint de principis indubtables. Com trobar aquests principis?  Dubte metòdic (acceptar com a vàlid tan sols allò que es mostri indubtable a la raó).
EL DUBTENo pucestar segur de la informació dels Sentits perquè: algunes vegades m’enganyen i no puc demostrar que no estic somniant. No puc estar segur de la informació de la Raó perquè: en ocasions m’erro en lesmeves demostracions i no puc demostrar que no existeix un “Déu enganyador”
LA CERTESACom més dubto, més segur estic que “sóc”. Penso per tant existeixo, és la primera certesa que buscava. Què sóc? Unasubstància pensant. Evidència de l’existència del “jo” (Ànima!).
Argument ontològic (Sant Anselm)  Evidència de l’existència de Déu (substància infinita), garant dels meus raonaments i del’existència d’un món extern (refutació del solipsisme: no estic somniant).
L’ÀNIMAConcepció mecanicista de la vida (contra Aristòtil). Animals i plantes són mers mecanismes materials. Però l’ésser humà no potésser tan sols matèria:
1. Perquè té capacitat de raó (incompatible amb la matèria)
2. Perquè té capacitat d’actuar lliurement (incompatible amb la matèria)
Els humans són substància pensant isubstància extensa (caràcter secundari de la segona). Cal establir un lligam entre ambdues (glàndula pineal)
SOMNI/VIGÍLIA...APARENÇA REALITAT: DE QUÈ PUC ESTAR SEGUR?
Les ombres de la caverna platònica iel somni cartesià, models de la debilitat del coneixement humà basat en l’experiència sensible.
La caverna, model de l’home que desconeix l’autèntica naturalesa de les coses (realitat): és esclau dela seva ignorància.
Ambdós estan convençuts que és possible assolir la certesa (sortir de la caverna / demostrar que no estem somniant), a través de la raó.
Utilitza un mètode d’autoanàlisi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS