Descartes

Páginas: 15 (3526 palabras) Publicado: 15 de febrero de 2013
DESCARTES

CONTEXT HISTÒRIC
Els segles XVI-XVII són un període de crisi on es desenvoluparà una nova concepció del món basada en la raó i on apareixerà amb força com a classe social la burgesia.
-Economia:Períodes de fam a causa d’una agricultura poc productiva. Hi ha una depressió econòmica i creixent endeutament de les monarquies que necessiten diners per pagar els funcionaris i les guerresreligioses de l’època, això fa que cedeixin als comerciants els bens de l’estat (mines, etc...).
L’expansió colonial afavoreix el comerç i es crea un mena de capitalisme comercial. D’altra banda, un nou capitalisme industrial es comença a crear a Anglaterra que, més tard, serà l’impulsor de la revolució industrial del S XVIII. Apareixen les borses de valors (accions), els grans comerciants, elsbanquers. Amb això apareix també un nou perfil d’home burgés, capitalista, emprenedor, enèrgic, intel·ligent, pràctic, amb pocs escrúpols, que reclama la llibertat individual en front del poder polític absolut, religiós, dels municipis i de la monarquia. La burgesia acaba sent una amenaça per a la noblesa.
- Ciència: la imposició de la raó per sobre el mestre dóna lloc a una revolució científica.-Política:Primer es dóna el poder absolut i centralitzat de les monarquies recolzades en el mercantilisme. Després la burgesia es torna més poderosa i reclama poder.

Crisis, guerres religioses i revolucions
La guerra religiosa més important és la guerra dels 30 anys (1618-1648). Guerra política i religiosa, on s’enfronten l’ordre tradicional i el nou ordre (els protestants). És quan esformen a Europa els nous estats modern centralistes.
Primers sistemes parlamentaris. Ciutats com Holanda i Alemanya gaudeixen d’una llibertat i convivència religiosa.

EL RACIONALISME
El racionalisme és el corrent filosòfic que comença conjuntament amb la modernitat (s. XVII).
Els filòsofs més importants del racionalisme són: Descartes, Spinoza i Leibniz. Contraposat a aquest apareixerà tambél’empirisme amb filòsofs com Locke, Berkeley i Hume.

El racionalisme és una filosofia que defensa la raó com a font del coneixement:
- La raó no es pot veure limitada per res: religió, política, tradició, autoritat. Per aquest motiu es reclama un trencament amb la filosofia medieval (escolàstica) i es passa del teocentrisme a l’antropocentrisme.
- Només la raó pot jutjar sobre la veritat. La raóés autònoma i suficient, per tant, tota veritat ha de ser racional.

Podríem dir que el racionalisme té set tesis bàsiques:
- Racionalitat: Després de la subordinació de la raó a la fe durant l’època medieval, es declararà finalment que aquesta és objectiva, universal i necessària. És el fonament de la ciència i l’instrument per dominar el món.
- Menysvaloració del coneixement sensible: encontra de l’empirisme. Per als racionalistes els sentits ens poden enganyar.
- L’innatisme: En la raó humana hi ha idees innates. Són universals i són el fonament de qualsevol raonament. Les idees innates són evidents per si mateixes. Les idees innates són: jo penso, déu, substància, etc.. (Plató)
- Les matemàtiques com a model de ciència: La matemàtica té com a guia la
demostració i només acceptaveritats universals i calculables. Pot donar una imatge del món objectiva i sotmesa a fórmules que la raó pot comprendre. Les regles del mètode filosòfic han de ser tan clares com les matemàtiques. (Plató, Galileu)
- Seguir un mètode: Per pensar correctament s’ha de fer ordenadament. Si ens equivoquem és perquè no ho fem amb mètode el qual és un camí cap a la veritat.
- Lluita contral’escepticisme: L’escepticisme revifa a través de la recuperació dels clàssics en el renaixement. Per als racionalistes la raó pot superar el dubte perquè té un caire objectiu i necessari. Quant l’escèptic dubta de tot ho fa utilitzant la raó i, per tant, es contradiu. El racionalisme lluita contra l’escepticisme perquè en un món escèptic no hi cap la raó autònoma.
- La racionalitat del món: Si l’home...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS