Dese

Páginas: 7 (1706 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2013
TEMA 2: LA CRISI DE L'ANTIC RÈGIM (1788-1833)


Carles IV
Crisi de la Monarquia

-. Carles IV puja al poder (1788)
-. (1789), nou règim. Tancament de fronteres a França
-. (1792), Manuel Godoy primer ministre, jove militar allunyat dels cercles nobiliaris.
-. (1793) - (1795), Guerra Gran. Guerra amb França que afecta sobretot a Catalunya i al País Basc
-. (1795), Pau de Basilea,retirada dels francesos del territori català. Subordinació d'Espanya als interressos de França. L'aliança amb França va derivar un conficte amb Gran Bretanya.
-. (1800), Napoleó es proclama emperador (expansió)
-. (1805), Batalla de Trafalgar, armada francoespanyola intenta envair Gran Bretanya, els enfrontaments van tenir lloc al mar. La derrota de l'armada francoespanyola va suposar la destrucció dela flota espanyola.
-. (1807), Napoleó vol envair Portugal. Godoy amb el vistiplau de Carles IV signen amb Napoleó el Tractat de Fontainebleau). Autorització del exèrcits francesos a entrar a Espanya per atacar Portugal (aliat de la Gran Bretanya)
-. (1808), Motí a Aranjuez, els francesos ocupen Barcelona, Vitòria i Madrid. La revolta pretenia la destitució de Godoy i l'abdicació de Carles IVen el seu fill Ferran. Els amotinats van aconseguir els seus objectius, però axió provoca una crisi profunda de la monarquia.
-. (1808), Estatut de Baiona, Carles IV i Ferran VII abdiquen i Napoleó proclama al seu germà rei d'Espanya (Josep I). Va intentar una experiència reformista, que pretenia la liquidació de l'Antic Règim.

Josep Bonaparte
Guerra dels Francès

-. Tropes franceses entrena Barcelona (13 de febrer del 1808). Van fer-se amb el control de la ciutat i van iniciar un desplegament estratègic per tot Catalunya.
-. L'aixecament de Madird contra les tropes franceses, per impedir la marxa de la resta de la familia reial ca a Baiona (2 de maig del 1808), i la dura represió exercida pel general Murat contra els revoltat, van encoratjar l'aixecament contra l'invasor.
-.(Setembre del 1808), Es forma la Junta Suprema Central per que coordinés la lluita i dirigís el país. Era una forma de govern que culminava el trencament amb les institucions de la monarquia.
-. (6 i 14 de juny del 1808), L'organització de tropes de voluntaris van aconseguir un primer èxit al Bruc. Poc després les forces militars aconseguien la victòria a Bailèn (frenen l'avenç de l'exèrcit invasori Josep I abandona Madrid).
-. (Gener del 1809), Josep I entra novament a Madrid, durant el 1809 el domini francès s'esten per toto el territori espanyol.
-. (1810), Convocatòria de les corts, formació de la cambra única i aprovació de sobirania nacional. Les corts es van obrir el setembre del 1810 i el sector liberal hi va aconseguir la formació d'una cambra única i l'aprovació del principi dela sobiraniua nacional (reconoeixement que el poder resideix en el conjunt dels ciutadans, representats a les corts.
-. (1812), Constitució de Cadis. Contenia una declaració de drets del ciutadà: llibertat de pensament i d'opinió, igualtat dels espanyols davant la llei, dret de petició, llibertat civilm dret de propietat i reconoeixement de tots els drets legítims dels individus que componen lanació espanyola
-. (1812), Annexió de Catalunya a l'Imperi, després de que les principals ciutats catalanes caiguin en mans de l'invasor, es va fer oficial l'ús del català i Napoleó va ordenar l'annexió de Catalunya a l'Imperi francès
-. (Juliol del 1812), Victòria d'Arapiles de les forces espanyoles amb els suport de la guerrilla y de l'exèrcit britànic comandat pel general Wellington.
-.(1813), Tractat de Valençay. Josep I abandona definitivament Madrid, la ciutat va ser presa per Wellington. Napoleó incapaç de mantenir la guerra a Rússia i Espanya, decideix pactar la fi del conflicte i reconèixer a Ferran VII com a rei d'Espanya.

Ferran VII
Restauració absolutista

-. (1814), Reposició de l'absolutisme. Per mitjà del Reial decret es va anul·lar la Constitució i les lleis de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ¿Por Qué Desear?
  • Desa
  • Des
  • Deseases
  • Desa
  • lo que deseas
  • Los Que Desees
  • desa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS