Deseducat

Páginas: 8 (1886 palabras) Publicado: 21 de enero de 2013
-------------------------------------------------
El que ens porta a parlar de deseducació és l'evidència que les estructures sobre les quals ens construïm no ens ajuden gaire a convertir-nos en persones més humanes i més felices…
Eva Bach i Pere Darder
Aquest és un llibre per a totes aquelles persones que aspiren a ser més felices, que creuen en les persones i aposten per unes relacions méscàlides i properes, que es reconeixen plenament humanes i estan disposades a fer-se càrrec de tots els seus sentiments, que desitgen fer alguna cosa positiva amb les seves vides.
A totes elles, se les convida a des-educar-se… Perquè créixer com a persones no consisteix només en adquirir nous coneixements o experiències. Hi ha ocasions en què el que fa falta és abocar-ho tot damunt la taula i veurequè serveix i què no. Deseducar-se és interrogar-se un mateix, efectuar una lectura completament nova del nostre bagatge cultural, incorporar perspectives mai contemplades, desmuntar nombrosos tòpics… Significa qüestionar-nos formes de vida i de relació que hem anat instaurant i que no faciliten la trobada entre les persones ni l'entesa entre els pobles. Deseducar-se representa, en darrer terme,una crida a la sensibilitat i a la creativitat, a buscar noves maneres més personals, joioses i solidàries de viure i actuar
El passat dilluns 21 de febrer, a les 19.30h, a la sala Polivalent de l’escola, amb més de 150 assistents i amb una nodrida representació del claustre de professors, va tenir lloc una taula – debat sota el títol:
Educar les emocions: educar en la responsabilitat i lallibertat
Amb la intervenció de Pere Darder, pedagog i fundador de l’escola Costa i Llobera i coordinador general fins el 1982 i Eva Bach, pedagoga, mestra i escriptora. Coautors de dos llibres sobre les emocions “Sedueix-te per seduir” i “Des-educa’t”.
RESUM DE LES INTERVENCIONS
Pere Darder
Ens recorda que vivim en un Sistema Social Obert i que això vol dir que en la nostra relació amb els altres,influïm i som influïts. Aquesta interrelació és el fonament de l’educació, el que la fa possible. Tanmateix, és la educació la que ens torna humans i ens allunya del mon animal.
Després de deixar clar com tenim d’arraconades les emocions i la poca rellevància que tenen en les decisions que prenem i, en tot cas, la sensació que no està ben vist socialment ser massa emotiu, la ponència d’en PereDarder ens va fer absolutament entenedor com anem de errats.
Quan es prenen decisions sense incloure les emocions, el resultat sempre és pitjor. Hi ha persones de tota mena: positives, negatives, inestables, entre d’altres; això ens fa diferents en actitud i a l’hora de resoldre i prendre decisions. Les emocions porten als impulsos a actuar. Viure amb passió les emocions genera passió en elsactes. Són un mecanisme de regulació de cara a l’entorn i a la realitat. Si estàs en desajust amb la vida, et fa viure-la negativament. Pensant que tenim la capacitat de superar-ho, l’hem d’utilitzar. La intel·ligència emocional és això: la capacitat dels humans d’influir sobre la pròpia vida com la volem viure i millorar-la. També és la capacitat de maniobrar sobre nosaltres mateixos i sobre elsaltres: inclou, per un costat, les capacitats intrapersonals, on remarca especialment l’autoestima, que és la confiança que es té en un mateix, la creença de ser capaços i dignes per fer front a la vida i de superar les dificultats. I per l’altre costat, les capacitats interpersonals, on destaca l’empatia que és la capacitat de relacionar-te amb els altres a bones i col·laborant, de tu a tu, sensedependències. En aquest cas, seria col·laborar amb els nostres fills per a que arribin a ser persones lliures i responsables. Per exemple, quan sentim dels nostres fills: “res em va bé, tu no tens raó”, es pot respondre amb l’enfrontament o mostrar el nostre desacord a bones, dient:
“jo ho veig diferent, no penso exactament el mateix que tu”.
Les emocions positives  són les que ens fan sentir bé,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS