Desmorteador

Páginas: 11 (2512 palabras) Publicado: 19 de febrero de 2013
Tema 7. Música i Emocions

Tema 7. Música i Emocions 1
Introducció 1
La naturalesa de les emocions 2
Pot la música expressar emocions específiques? 2
Com la música pot expressar diferents emocions? 3
Inducció d’emocions 5
El context social de l’escolta musical 6


Introducció

La noció de que la música expressa emocions te una llarga tradició i raramentdebatem si és vàlida. Menys acord existeix sobre com la música expressa aquest contingut afectiu i quines emocions expressa exactament. La noció de que la música indueix o produeix emocions en els oients també te una llarga tradició, però es tracta d’una noció que està subjecta a cert debat i discussió (mireu la figura 1).

Les típiques preguntes que ens podem fer al respecte són:
• Pot la músicatransmetre emocions específiques?
• La música, evoca realment emocions?
• Si la música evoca emocions, per què reaccionem emocionalment a ella?
• Realment volem conèixer les respostes a les anteriors preguntes (o destruirem la màgia de la música)?
• Podem fer “enginyeria emocional” a partir de la música?
• Podem fer, artificialment, que una interpretació que originalmentno transmet emocions les pugui expressar?

La recerca sobre els efectes emocionals de la música impliquen presentar diferents peces (sovint de música “clàssica”) a uns oients als que se’ls enregistren les seves respostes emocionals davant de les peces. La manera d’enregistrar les respostes emocionals van des de generar descripcions verbals d’aquestes reaccions, fins a enregistrar algunsparàmetres fisiològics que es poden alterar com a conseqüència d’aquesta escolta. Les respostes verbals acostumen a sistematitzar-se en forma d’escales d’apreciació (llistes on apareix un determinat nom o adjectiu lligat a una emoció i els oients han de dir si és molt aplicable, poc aplicable, etc.). En aquests casos, el fet de presentar una llista “tancada” amb la que descriure les respostes emocionalsens pot fer perdre informació molt interessant, ja que no podem assumir a priori que els estats emocionals induïts per la música correspondran a emocions prototípiques.

Podem distingir 3 aproximacions diferents al problema de les emocions:
• l’enfocament basat en les emocions bàsiques, que postula la mesura d’unes poques emocions fonamentals com ara l’enuig, el temor, l’alegria i latristesa;
• l’enfocament basat en les dimensions emocionals, que es centra en dues dimensions anomenades valència (positiva-negativa) i activació (excitació-calma). La figura 2 mostra aquestes dimensions (anomendades pleasant/unpleasant, activation/deactivation) i les emocions relacionades amb elles;
• i les aproximacions eclèctiques, que utilitzen etiquetes verbals que siguin apropiades per aun determinat problema i conjunt de peces musicals (per exemple, triomfant, nostàlgic o còmic).
[pic]

Figura 1. Un diagrama que mostra les emocions induïdes i expressades per la música, juntament amb les induïdes en la vida quotidiana. Noteu com es tracta de parcel·les només parcialment solapades.





[pic]


Figura 2. Les emocions organitzades segons dues dimensions : valència iactivació


La naturalesa de les emocions

Definir què entenem per emoció no resulta fàcil. Es tracta d’un concepte abstracte que es refereix a una situació en la qual intervé un conjunt d’elements subjectius i objectius, regulats per diversos sistemes hormonals i neuronals, que inclou diferents components:
• Activació fisiològica: canvis de temperatura, respiració i taxa cardíaca, espasmeso tremolor muscular
• Expressió motora: canvis d’expressió facial, gestos i postures específiques indiquen també diferents estats emocionals.
• Sentiments subjectius: les persones informen qualitativament dels seus sentiments utilitzant un ric vocabulari. Aquestes descripcions les podem interpretar com a “reflexions” que resumeixen de manera compacta tota la resta de manifestacions....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS