dippac4

Páginas: 31 (7589 palabras) Publicado: 15 de junio de 2014
REPTES DEL DRET INTERNACIONAL PÚBLIC: MANTENIMENT DE LA PAU, PROTECCIÓ DEL MEDI AMBIENT I DELS DRETS HUMANS

Enunciats
BLOC I: TEST

Respondre veritable (V) o fals (F) amb argumentació a l'espai indicat.


1. (V) La ONU (1945) és el segon intent d’organització mundial dela pau.
La Societat de Nacions (1919-1946) va ser el primer sistema juridicopolític internacional de vocació universal creat amb la finalitat de facilitar la cooperació entre estats per al manteniment de la pau i seguretat internacional. Després de la Segona Guerra Mundial, l’ONU (1945) succeiria la SdN amb la mateixa missió, sense incorporar gran novetats jurídiques en l’estructuraconstitucional de l’organització internacional de la pau.

2. (F) L'Assemblea General està subordinada al Consell de Seguretat de l’ONU.
L'AG de les NU és, com el CS, un dels cinc òrgans principals de l'ONU. Està integrada per tots els estats membres i es reuneix almenys una vegada a l'any en una sessió dirigida per un president electe pels representants, una mena de "parlament de nacions" que esreuneix per examinar els problemes més urgents del món. El CS de l'ONU és l'òrgan encarregat de mantenir la pau i la seguretat entre nacions.

3. (F) La Cort Penal Internacional és òrgan subsidiari de l’ONU.
La Cort Penal Internacional és un tribunal de justícia internacional permanent que té com a missió jutjar les persones acusades de cometre crims de genocidi, de guerra, d'agressió i de lesahumanitat. Té naturalesa subsidiària o complementària de les jurisdiccions nacionals, només pot admetre un cas quan no estiguin actuant o hagin actuat i als tribunals nacionals competents d'acord amb les seves pròpies legislacions internes.
4. (F) L'Assemblea General és un òrgan amb poder decisori vinculant en qüestions relatives al manteniment de la pau.
En les competències relatives almanteniment de la pau i seguretat internacionals, s’articulen a la Carta un seguit de disposicions que atribueixen a l’AG certs poders, vinculats a l’objectiu del manteniment de la pau: poder disciplinari (articles 5 i 6); poder deliberatiu (article11.1); funcions d’arranjament pacífic de controvèrsies (articles 11.2-4, 12, 14 i 35.3); funcions de control polític (article 15.1).

5. (F) Lesoperacions de manteniment de la pau tradicionals (primera generació) són accions "coercitives" de l'ONU en sentit propi.
Les primeres operacions de pau tenien, bàsicament, la missió d'impedir una escalada major d'un conflicte o una tragèdia humanitària. Intentaven frenar un mal que semblava inevitable que s'anés a produir, amb grups d'observadors i forces d'interposició neutrals que desenvolupaven lesseves comeses amb el consentiment de les parts .

6. ( ) El Consell de Seguretat actua com un òrgan sancionador en sentit estricte, dins del Capítol VII de la Carta. La seva funció és castigar qui comet un acte il·lícit internacional, determinant la seva existència, i fixant la sanció.
En virtut del Capítol VII de la Carta de Nacions Unides, el Consell de Seguretat pot adoptar mesurescoercitives per mantenir o restablir la pau i la seguretat internacionals. Aquestes mesures van des sancions econòmiques o d'una altra índole, que no suposen l'ús de la força armada, fins a la intervenció militar internacional.

7. (V) L'Assemblea General no pot ordenar mesures coercitives de caràcter econòmic contra un Estat.
L'Assemblea General de l'ONU va condemnar l'aplicació de mesurescoercitives unilaterals, amb tots els seus efectes extraterritorials, per considerar-les un instrument de pressió política o econòmica contra qualsevol país. El rebuig a aquest tipus d'accions està contingut en una resolució, Drets humans i mesures coercitives unilaterals, aprovada el 19 de desembre de 2011, per 137 vots a favor i 54 en contra.

8. (F) Els acords regionals del Capítol VIII de la Carta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS