Drames rurals

Páginas: 21 (5179 palabras) Publicado: 26 de agosto de 2012
DRAMES RURALS

“NOCHE BUENA”

Resum

Al principi de la història, la Marcona i la Màxima, dues velles molt conegudes al poble on vivien, parlen sobre la nit de “noche buena” i decideixen quedar a la nit com cada diumenge per jugar a les cartes, juntament amb la Mariagneta, una altra vella coneguda al poble. Totes tres són amigues.
Llavors, a la Màxima no li feia molta gràcia deixar sol alseu gatet a casa per la nit però s’esperà a que aquest s’adormís per anar a casa de la Marcona. I així va ser.
De camí cap a casa de la seva amiga es trobà amb un veí: en Pere Anton, el qual li desitja bones festes. Aquest home era un gandul i jugador com un cadell, que deixava als mals llocs tot lo que podia haver i feia veure la padrina a la seva pobra dona.
Aleshores, quan la Màxima arribà acasa de la Marcona, es trobà amb més persones de les que s’esperava. Tot i així, passen una bona nit menjant castanyes.
Al tornar la Màxima a casa seva, es trobà la porta oberta, però no li donà importància. Llavors, cansada, decideix anar-se’n a dormir i no fer molt de cas al gatet que es trobà més neguitós que de costum. Doncs, quan estigué estirada al llit, escoltà un gemec estrany i alaixecar-se veié un ombra d’un home rere la porta: era en Pere Anton. I, succeeix una cosa terrible: en Pere Anton acaba amb la vida de la Màxima i de la seva mixeta i s’emporta tots els seus diners.
 
Preguntes
▪ Qui són la Marcona, la Màxima i la Mariagneta? 
▪ Què feien cada diumenge, les velles?
▪ Que decideixen fer la nit de “noche buena”?
▪ Amb qui es troba la Màxima de camícap a casa de la Marcona?
▪ Per què la Màxima no les té totes per anar a jugar a les cartes a casa de la Marcona?
▪ Amb qui i com passa la nit, la Màxima?
▪ Per què el gatet va darrere de la Màxima tota l’estona, quan ella no li fa molt de cas?
▪ Que succeeix quan la Màxima està estirada al llit?
▪ Qui era l’individu que trobà rere la porta?
▪ Llavors, quin és el dramad’aquesta història? 

EXPLOSSIÓ
 
Resum:

En Peret és expulsat de la feina, on treballava com a vigilant d’un taller, per discutir-se amb en Don Eladi, el seu cap, i no hi vol tornar perquè opina que ell no en té la culpa i posa excuses per quedar-se a casa sense fer res. La Quimeta, la seva muller, li diu que hauria d’anar a parlar amb ell i demanar-li que el torni a admetre a la feina peròell insisteix que no vol. Després de la discusió amb la seva dona, en Peret se’n va de casa a buscar un dels seus amics, en Palmella, tot i que a la Quimeta no li agrada que vagi amb ell. Aquella nit, en Peret torna molt tard a casa i pensa que la seva dona ja está dormint, però no és així, llavors treu unes capses de cartró i les guarda per què ella no les trobi. Al dia següent, la Quimeta trobaestrany el seu comportament, així que finalment decideix anar a veure l’antic cap del seu marit per convèncer-lo de que li torni el treball. Al mateix temps, en Peret, va al taller de Don Eladi i posa una bomba, que era el que havia guardat la nit anterior a casa seva en la caixa de cartró, a la porta. Ell arrenca a córrer i veu sortir la Quimeta per la porta del seu antic taller, acte seguit,explota la bomba, matant la Quimeta i llençant trossos del seu cos pels aires. Quan la gent del poble surt al carrer a veure la procedència del soroll de l’explosió l’únic que veuen és en Peret el dinamitero.
 

Preguntes:
▪ De què treballava en Peret?
▪ Per què despatxen en Peret?
▪ Qui és la Quimeta?
▪ Com mor la Quimeta?
▪ Qui és Don Eladi?
▪ Què amaga en Peret lanit que torna tard a casa?
▪ Què en pensa la Quimeta d’en Palmella?
▪ On posa en Peret la bomba?
▪ Què hi feia la Quimeta al taller on treballava en Peret?

OMBRES

En un tranquil matí d'abril en un camp envoltat de muntanyes, hi ha una persona que, protegida del Sol per l'ombra d'un arbre, observa com apareix de sobte una vaca clapada acompanyada per una dona mal vestida i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Drames Rurals
  • Drames rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • Drames Rurals
  • DRAMES RURALS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS