Dret comunitari, tema 1

Páginas: 22 (5324 palabras) Publicado: 6 de mayo de 2013
INSTITUCIONS DE DRET COMUNITARI
TEMA 1: Creació i evolució de la Unió Europea.
La idea de Unió Europea es pot definir amb un concepte: procés.
L’iniciï de la Unió Europea va ser el 9 de maig de 1950, neix amb la declaració del ministre d’afers exteriors de França R. Schuman. Desprès de la segona guerra mundial sorgeixen els factors que donen la clau d’aquest procés de creació de la UnióEuropea. Amb la devastació que van deixar aquestes guerres es necessitava una reconstrucció europea a gran escala.
Del període de entre guerres, sempre es destaquen dues iniciatives que conflueixen en aquesta proposta de unitat europea.
La primera, i a nivell polític, PAN EUROPA, l’autor es Covdenhore Kalergi (“Ens hem d’unir per evitar la revolució”).
La segona es una proposta que fa elministre Francès, A. Briand. Als anys 30 presenta una proposta en el marc de la Societat de Nacions, adreçada als EUA a crear una unió entre els diferents Estats Europeus. Van estudiar aquests memorandum però no va arribar a res. Poc temps després Hitler puja al poder i la preocupació del europeus passa a ser una altra. Esclata la segona guerra Mundial i a l’any 45 ens trobem una Europa destrossada, ambnecessitats de reconstrucció... La II GM marca la pèrdua paulatina de les colònies, això fa que el mercat es veji reduït en les colònies i es necessita un mercat més ampli on exportar.
Els Estats europeus son conscients de que han de competir amb EUA junts.
Voluntat de EUA de tenir un aliat per la guerra freda.
El tema d’alemanya necessita una reconstrucció i establir una relació amb aquestpaís que garanteixi que no pugui tornar a passar un fenomen com el del nazisme. Voluntat dels estats europeus de associar-se.
Hi ha dues possibilitats:
Organitzacions internacionals: model clàssic de Estats que s’associen. Es regeixen pel principi de cooperació. Es un model que es va fer servir, al 45 es creen unes OI que segueixen aquestes pautes. Per exemple es crea una OI que s’anomena OECE(Organització europea de cooperació econòmica) es va extingir ja que es va crear per tal de coordinar els ajuts del pla Marshall. En l’àmbit militar, la UEO (Unió Europea occidental) tenia una finalitat defensiva, no va fer gaires coses (el coneixen com a “bella dorment”) més tard es va crear la OTAN que aquesta si que a tingut un gran protagonisme en aquest àmbit defensiu.
Moviments federalistes:Opció minoritària, tenia una certa legitimitat moral. Aquests moviments eres moviments de resistència contra els moviments feixistes. Persones de diferents nacionalitats i ideologies que lluiten contra el feixisme per tal de defensar una democràcia i els drets humans. L’ideal federalista va tenir prou impuls per convocar una conferencia internacional a la Haia l’any 1948. Aquí es demostra la baseminoritària, sobretot en els responsables politics que son els que estan capacitats per tal d’aplicar el federalisme a Europa. Al final aconsegueixen fer una OI que defensen els DH. El Consell d’Europa es crea a l’any 1949, es crea amb la finalitat de proclamar els drets humans. Més tard van fer el Conveni Europeu dels Drets Humans.
Schuman era un federalista, havia viscut molt a prop tota larivalitat entre França i Alemanya, va poder constatar en la declaració de 1945 que les tesis federalistes eren inviables o minoritàries. Coneixia molt bé aquesta dificultat de posar a la pràctica aquest model federalista a Europa. Va proposar una altre cosa, no era federalista ni tampoc un model clàssic de OI de cooperació entre Estats, va proposar una cosa diferents que inicia aquest procésd’integració europea. L’objectiu final, però, es federalista. Parla d’un Europa federal com un objectiu a llarg termini. Com això no es pot fer d’un dia per l’altra inicia un procés que permet portar a Europa cap a un model federal.
El que precisa més aquesta declaració és la metodologia d’aquest procés, destaca una frase “Europa no es farà de cop” no podem proposar un model federal d’avui per demà....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 1. introduccion a la enfermería comunitaria
  • Ioc- resum elements de dret
  • Dret mercantil
  • Dret tema 1
  • Tema 1 Dret Mercantil
  • Dret 1
  • TEMA 1 COMUNITARIO
  • Comunitaria Tema 6 APS 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS