ECO 17

Páginas: 5 (1031 palabras) Publicado: 5 de mayo de 2015
17.- Funcions del departament de recursos humans.
Els recursos humans són la força de treball de les empreses, és a dir, són les persones que formen l’organització empresarial i les competències professionals que poden desenvolupar. També és habitual utilitzar un terme similar, denominat capital humà.
Podríem definir la gestió dels recursos humans com el conjunt de decisions, accions ipolítiques relacionades amb l’element humà de l’empresa, encaminades a millorar-ne la productivitat i la competivitat.
Els recursos humans d’una empresa, amb els seus coneixements, habilitats, aptituds i actituds, es converteixen en la variable més enriquidora de què disposen les empreses. Són el fet diferencial i una font d’avantatge competitiu. L’empresa destina fons i esforços per potenciar els seusrecursos humans, això és, inverteix en capital humà.
Objectius:
1. Seleccionar i formar les persones que l’empresa necessita, de manera que s’adaptin de la millor manera possible al seu lloc de treball i als canvis que es puguin produir a l’empresa.
2. Proporcionar als treballadors els mitjans necessaris perquè puguin exercir la seva feina.
3. Mantenir el treballador motivat perquè aconsegueixiobjectius.
Funcions:
A. Organització i planificació: l’organització de les plantilles, descripció dels llocs de treball i planificació de noves necessitats. Descriure les funcions principals que cal desenvolupar i els requisits que ha de complir el candidat.
B. Reclutament: atreure candidats competents. Pot ser intern (persones que formen part de la plantilla) o extern (de persones alienes a l’empresa)VIES: borses de treball, SEPE o tècniques d’internet).
C. Selecció: escollir un candidat mitjançant proves. Fases: carta de presentació, currículum vitae, proves de selecció que són entrevistes de treball o altres proves com psicotècniques, personalitat, cultura general o professionals.
D. Plans d’acollida: l’objectiu d’incorporar, socialitzar, acollir i acompanyar la persona contractada. L’èxitde la feina de la persona incorporada depèn molt del pla d’acollida. ETAPES: presentació, incorporació, formació, rotació de llocs, avaluació.
E. Plans de carrera i promoció professional: La promoció professional permet que els recursos humans es desenvolupin, satisfent els seus desitjos personals, mitjançant un ascens al lloc de treball exercit, comprenent noves funcions i competències.
F.Formació: Suposa un cost. Permet al personal de l’empresa adaptar-se als canvis. L’empresa ha de facilitar formació per a la tasca específica que s’ha de dur a terme. La formació no acaba mai i permet competitivitat de l’empresa.
G. Avaluació de l’exercici: Aquesta funció es desenvolupa en dos àmbits: el control del personal i l’avaluació de l’exercici. Cal tenir en compte les absències del personal,plantilla, hores extraordinàries, relacions laborals.
H. Clima i satisfacció laboral: Cal detectar el nivell de satisfacció del treballador dins l’organització i els motius de descontentament, amb la intenció d’aplicar-hi mesures correctores. Un dels factors d’aconseguir un bon clima laboral i de satisfacció satisfacció del personal és la conciliació de la vida laboral i familiar, com a solució, elteletreball consisteix a treballar des de casa.
I. Administració del personal: Consisteix a gestionar tots els tràmits juridicoadministratius que comporta el personal de l’empresa. El treball és el conjunt de tasques i d’activitats que les persones desenvolupen dins l’empresa. És l’aportació de l’element humà a l’empresa, com a factor de producció. Formes de treball: voluntarietat, per compted’altri, remuneració, subordinació. Drets: Sou i vacances i obligacions: desenvolupar tasca i complir indicacions. El marc normatiu laboral: Estatut dels treballadors, la llei de llibertat sindical, les normes laborals de la Unió Europea, els convenis col·lectius, el contracte de treball. El contracte de treball: és un acord en què es reflecteixen les voluntats d’una empresa i un treballador, que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Proyecto Impuesto verde ECO-17
  • Eco
  • ECO
  • ECO
  • Eco
  • Eco
  • Eco
  • ECO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS