el barroco

Páginas: 7 (1580 palabras) Publicado: 9 de marzo de 2014
1.Causes de la primera guerra mundial

La Primera Guerra Mundial esclata al estiu de 1914 amb una conseqüència de series tensions i enfrotaments amb les grans potències europees. Entre 1870 i 1914 el món a viure anys de temor perquè la guerra podia esclatar en qualsevol moment; els estats dedicaven presupostos cada cop més grans per mantenir un exercit cada vegada més gran i nombros. Aquellsanys són conegust anomenats Pau Armada.
L'existència de quatre grans elements en tensió amenaça d'un conflicte de gran abast.

La rivalitat entre França i Alemanya era un focus de tensió més imortants ja que França volia recuperar territoris, que Alemanya havia annexionat l'ant 1870 desprès de guanyar la guerra francoalemanya. Els francesos demanaven una guerra contra Alemanya i els alemanycreien que una nova guerra victoriosa sobre França eliminaria el poder de França i que Alemanya es convertiria en el país més influent d'Europa.

Una segona font de conflictes al llarg del segle XIX i començament del segle XX, el desmembrament de l'Imperi Turc, a la zona zona dels Balcans, havia donat lloc a l'aparició de nous estats, rivalitzats entre ells per apliar límits territorials. A més lesdues grans potències de la regió volien estendre la seva influècia sobre els nous estats balcànics, per la cosa de les seves relacions eren molt dolentes.

La rivalitat per l'expansió colonial constituïa també una font inesgotable de conflictes. A Àfrica, el Regne Unit i França estaven rivalitzades d'Egipte i el Sudan, i Alemanya i França havien estat a punt d'entrar en guerra per culpa delMarroc (1905 i 1911). A Àsia, el Refne Unit i Rússia s'havien disputat el domini del Turquestan i l'Afganistan, alhora que el Japó havia provocat una guerra contra Rússia (1904 i 1905) pel domini de Manxúria i Corea.

Des de la fi del segle XIX hi havia un creixement antagonisme econòmic, comercial i polític entre Alemanya i el Regne Unit. A Alemanya la industrialització era tant ràpida que en pocsanys havien aconseguit una situació destacada per les exportacions en mercats que fins aleshores havian dominat sense competència el Regne Unit.

La guspira que va provocar la guerra finalment va esclatar va ser l'assassinat de la ciutat de Saravejo (capital bosnia), el 28 de juny de 1914 Francesc Ferran, hereu de la corona austrohongaresa i de la seva esposa. La policia va atribuir l'atemptatels nacionalistes serbis, aspiraven a incorporar pel territori de Bòsnia a Sèrbia per construir la Gran Sèrbia. Al cap del temps els austrohongarès declaraven la guerra a Sèrbia.



2. Una guerra del segle XX

La guerra s'havia iniciat un enfrontament local, es va convertir en poques setmanes el conflicte es va generalitzar mundialment. D'un costat, hi havia les potències centrals(Alemanya, Imperi austrohongarès, Turquia i des de 1915) i, de l'altre, els aliats, que als principi eres França, Rússia, Sèrbia, Montenegro, Bèlgica. El Regne Unit i el Japó, després es van unir Itàlia(1915), Portugal i Romania (1916), Grècia, la Xina i els Estats Units (1917) i algunes republiques sud-americanes.
França i Regne Unit tenien recursos humans i materials pels seus imperis colonials; de fetl'exercit britànic disposava importants contingents. A Europa, només Espanya, Suïssa, els Països Baixos, Luxemburg, Albània, Dinamarca, Noruega i Suècia es va mantenir neutrals al llarg de la guerra.

La guerra va iniciativa un caràcter marcadament europeu Gran Guerra Europea; però el conflicte va agafar una projecció mundial, com no havia passat a cap guerra. Es va desenvolupar la guerra aEuropa pero també lluites a Àsia i a Àfrica. El Japó va intervenir per eliminar i substituir la influènca alemanya; al Pròxim Orient, els britànics va promoure, gràcies a l'activitat de Lawrence d'Aràbia, un aixecament dels àrabs contra els turcs, ja que aquests garantien la independecia del regne àrab. A l'Àfrica, britànics, francesos, portuguesos i belgues van lluitar plegats contra als alemanys,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Barroco
  • El barroco
  • Barroco
  • Barroco
  • Barroco
  • Barroco
  • El Barroco
  • Barroco

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS