El blues

Páginas: 5 (1030 palabras) Publicado: 13 de octubre de 2013
Analisi musical 1
Unitat 1: el blues
ACTIVITAT DE RECERCA I ESCOLTA
Activitat 1(recerca)
El Delta blues és un dels primers tipus de música blues. Es va originar a la regió del Delta, que no s'ha de confondre amb el veritable Delta del Mississippi, situat prop de Nova Orleans.1 Per contra, la "regió del Delta", als Estats Units, és una franja de terra, relativament estreta , limitada al nordper Memphis, Tennessee, per Vicksburg (Mississippi), al sud; pel riu Mississipí a l'oest, i pel riu Yazoo en l'est. Els instruments principals d'aquest estil són la guitarra i l'harmònica, combinant en els seus estils vocals ritmes lents i passionals.


El slide o bottleneck és una tècnica de guitarra en la qual es toca una nota, i després es llisca el dit a un altre trast, cap amunt o avalldel diapasó. Aquesta tècnica és utilitzada per produir sons plorosos, malenconiosos o cridaners. El terme slide s'utilitza en referència al gest de lliscament sobre les cordes, mentre que bottleneck fa al material original utilitzat en aquests relliscades, que era el coll d'ampolles de vidre.

Els músics hawaians, de country o de blues, llisquen per les cordes un tub de metall, que potobservar-se en el dit d'alguns guitarristes quan toquen, encara que primitivament s'usaven anells, navalles o fins i tot el coll d'una ampolla. Aquesta tècnica és usual en les steel guitars.

Les notes blues. Pel que fa a l’harmonia característica del blues, ens hem de remuntar al segle XVIII, durant la importació d’esclaus d’Àfrica cap a Amèrica. L’escala pentatònica africana i l’escala diatònicaeuropea van entrar en conflicte. El problema radicava en la impossibilitat dels instruments europeus per ser tocats en l’escala pentatònica i, per tant, d’interpretar qualsevol cançó d’arrels africanes. Aleshores, van aparèixer les actualment conegudes blue notes que són la tercera i sèptima notes de l’escala europea però amb un augment o descens del to. Així va néixer l’escala de blues. Les blue noteseren clarament un intent dels músics afroamericans per tocar el que cantaven.



El boogie-woogie és un estil de blues basat en el piano, generalment ràpid i ballable. Es caracteritza per l'execució amb la mà esquerra de determinades figures. Aquesta figures que construeix la mà esquerra estan escrites en corxeres, en compassos de 4/4, constituint així l'anomenat eight-to-the-bar. Usualments'empraven dos tipus de figures: l'anomenada "vuitena galopant" (inspiradora dels "baixos galopants" o walking bass que caracteritzaran després el rock and roll), així com els acords ràpids coneguts com rocks.










El Chicago blues és un tipus de música blues que es va desenvolupar a Chicago, Illinois, en afegir guitarres amplificades, bateria, piano, baix i, en algunes ocasions,saxofon al Delta blues bàsic de guitarres i harmònica. Aquest estil és el resultat, principalment, de la "Gran migració afroamericana" de treballadors pobres del sud d'Estats Units d'Amèrica a les ciutats industrials del nord del país, com ara Chicago, durant la primera meitat del Segle XX.

El Chicago Blues té un repertori de notes musicals més ampli que l'escala estàndard de blues de sis notes,normalment s'afegeixen notes de l'escala major aconseguint així un efecte "jazzero" al mateix temps que es mantenen les característiques essencials del blues. Aquest efecte, el d'afegir notes d'una altra escala, no és tan comú ni té tanta importància com en altres estils, com el Texas blues, en el qual solen utilitzar "terceres" i "sisenes" majors.

Una altra característica important delChicago blues és la presència d'una gran quantitat d'acords "novens" dominants, així com la presència de notes "novenes" en les escales.












Activitat 2(escolta)
Charlie patton (down the dirt road blues)
Bessie smith (summertime)
Mamie smith (crazy blues)
Muddy waters (mannish boy)
Jeff beck (a day in the life)
B.B. king (the thrill is gone)

Activitat 3(Recerca i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • blu blu
  • los blues
  • Blues
  • Blues
  • Blues
  • El Blues
  • blues
  • Blue

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS