El caballero de la carreta

Páginas: 7 (1612 palabras) Publicado: 2 de abril de 2014
El cavaller de la carreta

Chretien de Troyes

Aquesta obra va ser escrita uns nou segles enrere, per Chretien de Troyes, un dels primers autors de la literatura francesa. Abans de parlar de l'obra, però, farem una breu explicació sobre la literatura de l'edat medieval a França. Tot seguit, parlarem sobre l'autor. I finalment, sobre l'obra.

· La literatura medieval francesa

Laliteratura francesa és una de les més antigues escrites en una llengua vernàcula de l'Europa occidental. Tot i que trobem textos abans del s. XI, és en aquest on comença la producció d'obres franceses. Entre elles en podem distingir tres tipus: les cançons de gesta, la lírica trobadoresca i el poema trobadoresc.

Les cançons de gesta són poemes èpics on el protagonista és un heroi. Aquest és uncavaller que va a la guerra amb el seu exèrcit. Les cançons de gesta, doncs, expliquen batalles i proeses del cavaller principal. Hi ha molta exageració i idealització: tot és fantàstic, meravellós i el protagonista és molt bona persona i molt valent. Els poemes eren cantats o recitats pels joglars, que recorrien les places dels pobles i els castells. Una de les més conegudes és “La cançó de Rotllà”.La lírica trobadoresca es basa en l'amor cortès. Els trobadors creen la música i la lletra de les seves cançons amb un estil definit i amb la llengua occitana. Hi havia molts temes: la conquista, l'amor, el desamor, l'oblit... Bernat de Ventadorn fou un dels trobadors amb més renom.
El poema trobadoresc estava format per versos explicant l'amor cortès, sorgit a les corts franceses del nord. Tambéparlaven de temes històrics o de mites. I precisament, Chretien de Troyes és l'autor principal d'aquest gènere.

Aquest són els tres gèneres de la literatura medieval. Més endavant, amb el creixement dels pobles i per tant, naixement de les ciutats, altres temes per la poesia. Moltes obres no es conserven. Les que sí que s'han conservat bé són les religioses, un dels temes més recorrent al'edat mitjana.

· Chretien de Troyes

Va ser un escriptor francès en la segona meitat del segle XII. Sembla ser que va viure del 1135 al 1190, tot i que no se sap exactament. No se saben gaires detalls sobre la seva vida. Observant les seves obres detalladament, podem deduir que va ser un home amb estudis per la gran influència de les obres clàssiques, que en aquella època eren de difícilaccés, i de referents propis del clergat.
Les seves obres més conegudes són:
Perceval
Erec et Enide
El Cavaller del Lleó
Lancelot o el cavaller de la Carreta
Perceval o el Conte del Graal

· El cavaller de la Carreta
El que desencadena tota la història del llibre comença just al principi de l'obra. A la cort del rei Artús hi entra un cavaller, anomenat Meleagante. Aquest li proposa undesafiament al rei: si vol recuperar els presoners que li ha robat (cavallers, donzelles...) ha de portar la seva esposa, Ginebra, a un bosc acompanyada d'un dels seus homes, i aquest es batrà en un duel amb ell. Si guanya l'home del rei, Meleagante deixarà lliures els seus presoners. Si en canvi, guanya ell, s'endurà a la Ginebra al seu regne. Keu, germà del rei, és l'home de l'Artús. Eldesafiament es complica i Meleagante s'intenta escapar. Però això era una trampa perquè Keu i Ginebra el perseguissin i poder-los tancar als dos. I això és el que ocórrer. Aleshores, Galvan i “el cavaller de la carreta” (Lancelot) són els que s'encarregaran de la cerca dels dos presoners.
Arriben a un castell i allà passen la nit, vivint diferents anècdotes a la nit. L'endemà es troben a una donzella queels informarà pels dos camins pels quals poden passar. Aleshores, els cavallers es separen: Galvan passarà per el pont de baix de l'Aigua, mentre que Lancelot elegirà el pont de l'Espasa.
El viatge de Lancelot es veu interromput pel vigilant del riu. Comencen una batalla, la qual guanya el nostre cavaller. Estava a punt de perdonar-lo, però apareix una tercera donzella que li demana el cap. I...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • caballero de la carreta
  • El Caballero de la Carreta
  • El caballero de la carreta
  • El caballero de la carreta
  • El caballero de la carreta
  • El caballero de la carreta
  • El caballero de la carreta
  • Caballero de la Carreta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS