EL CATALÀ EN UN MON MULTILINGÜE

Páginas: 7 (1749 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2014
RESSENYA
Fitxa tecnica.
Titol: Català normalitzat en un món multilingüe.
Autor: Bernat Joan i Marí.
Editorial: Moll.
Col·lecció i número de col·lecció : Els llibres de pròsper, 13.
Ciutat: Palma (Mallorca).
Any de publicació: 2009.
Nombre de págines: 110.
Resum
L'autor divideix el seu assaig en tres parts. A la primera part, Un lloc per al català dins un món multilingüe, ens descriu elmultilingüisme, interllengua, llengua minoritària i minoritzada, etc. També, parla del procés de normalització i imposició de les llengües, a més de liberalisme. Per últim, ens explica possibles situacions pel futur del català. A la segona part, El català: dades, fets i discursos, permet tenir una visió completa de la situació de la llengua catalana als Països Catalans i a Europa, i ens explicacom seria possible normalitzar el català. Tot això, amb una quantitat important de dades i d'eines de l'actualitat. A l'última part, Polítiques lingüístiques en un entorn multilingüe: eines per al català, ens parla dels diversos canals d'imposició i divulgació de la llengua catalana i la Generalitat de Catalunya proveeix eines per facilitar l'aprenentatge de la seva pròpia llengua.
Paraules clauSociolingüística, multilingüisme, llengua minoritzada, normalització, català.
Comentari voloratiu
Bernat Joan i Marí amb el seu llibre, Català normalitzat en un món multilingüe, ens parla de sociolingüística. Aquest llibre, està molt relacionat amb un tema de gran debat en l'actualitat, la independència de Catalunya. Quan Bernat Joan el va publicar, aquest moviment no era de tanta rellevànciacom ara, ja que l'opció cap a la independència ha crescut en els últims anys. Però, l'autor ens dóna una perspectiva des del punt de la llengua catalana, donant-nos a conèixer una descripció completa de la situació del català. L'escriptor, ens parla d'unes idees clares sobre la sociolingüística:
La primera idea del text, és com afecta el multilingüisme a les llengües. Bernat Joan, al llibre,expressa “ en les societats amb llengües normalitzades, el plurilingüisme no afecta en absolut la vigència de la llengua pròpia”. Penso que això, és una realitat i que les llengües normalitzades tenen un poder invisible sobre les altres llengües que es parlen en la mateixa societat. Això fa que, es creï una superioritat davant les diferents llengües que es parlen en aquest estat, provocant que, enalguns, la població no senti la necessitat d'aprendre altres llengües, de manera que són unilingües, generalment parlant la llengua d'ús públic i oficial. També, l'autor ens explica que el multilingüisme no és igual en les llengües minoritzades, com el cas de la llengua catalana. Ell diu que, el futur del català depèn de a quina llengua s'adaptin, com a llengua d'intercomunicació pública, les personesnou vingudes. Em sembla que, això és per una senzilla raó. Cada vegada, hi ha més immigrants i aquests no senten l'obligació d'aprendre català, ja que troben més important l'espanyol perquè la seva expansió d'intercanvi lingüístic a l'estat és major. Per tant, l'ús del català entre els immigrants no se sent com a “normal”, així que les probabilitats que es normalitzi completament minven. Davantaixò, la Unió Europea pretén que a cada ciutadà parli la seva llengua pròpia i dues llengües més, per tal d'enriquir la cultura, ja que ser unilingüe pot ser un obstacle davant possibles oportunitats que es presentin en el futur.

La segona idea, es tracta de les opcions que presenta Bernat Joan per la plena normalització del català. L'autor, ens explica que el català és una llengua minoritzada,ja que no constitueix un instrument lingüístic que permeti fer totes les funcions i abastar tots els usos dins la seva societat. D'avant això, l’escriptor proposa dues opcions: la independència nacional o bé l’oficialitat exclusiva de la pròpia llengua dins el seu territori lingüístic, aportant que la primera és la més habitual. La meva opinió és clara. L’única sortida, per al català, és que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • catala
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS