El Cfè de la Granota

Páginas: 26 (6444 palabras) Publicado: 22 de diciembre de 2014
El cafè de la granota
Estudi preliminar
Introducció
Aquesta obra és un recull de catorze contes diferents, però, alhora molts acaben tenint una certa relació entre ells (lloc, temps espai...). La majoria dels contes són inspirats en la vida popular d’una vila anomenada la Mequinensa.
El cafè de la Granota és un element que tenen en comú tots els capítols. És el lloc de reunió de tots elsveïns de la vila, on, en alguns casos s’expliquen les històries relatades al llarg de tota l’obra
Escenari geogràfic
L’escenari espacial en el qual es desenvolupa l’acció dels contes és la vila de Mequinensa (vila on va néixer el propi autor, Jesús Moncada). En els contes de El cafè de la granota apareixen els cafès, carrers, places, mines, llaüts i en general, tota la vida rural de la Mequinensa,a més dels personatges- llaüters, pagesos, apotecaris...- són gairebé sempre, tant masculins com femenins, habitants de la vila.
Escenari temporal i històric
Tot i les poques dates esmentades en tot el recull de contes, podem situar l’acció d’aquests contes en la dècada dels anys cinquanta i principis dels seixanta del segle passat.
Per exemple, en “Futbol de ribera” trobem esmentat l’any1958; en “Amarga reflexió sobre un manat de cebes” s’especifica que l’acció transcorre el quinze de novembre de 1958 a les dues de la nit; en “Un enigma i set tricornis” el cronista aclareix al lector que a principis dels anys seixanta el pes net de les forces de l’ordre de guarnició a la vila excedia de bon tros la mitja tona.
També pot servir com a referència la repressió i opressió que pateixenels habitants respecte la política, o les diverses al·lusions a la dictadura franquista.
Humor i ironia
L’ humor i la forta ironia són formes que apareixen i acompanyen al lector al llarg de tots els contes, i que, reforcen el fet que El cafè de la granota té un grau elevat d’homogeneïtat. És així, com, forcen de manera subtil la lògica de situacions que, en principi, són quotidianes.
Mort irituals funeraris
Veiem aparèixer la mort en la majoria de contes com una cosa quotidiana, llevada de tota transcendència, i fins i tot, en alguns casos, amb un toc màgic.
Crítica social i política
D’una manera o d’una altre, sembla que Moncada hagi redactat els contes per a reproduir críticament les passions, les actituds morals, els anhels i els somnis dels diferents personatges. Així doncs,podem veure que en “Informe provisional sobre la correguda d’Elies” té com a tema la gasiveria, “Els delfins” la vanitat, “ Paraules des d’un oliver” la mesquinesa, “Amor fatal en decúbit supí” la repressió sexual i la hipocresia... Una crítica social que deixa entreveure els gustos de l’autor, i, en ocasions, es converteix en una forta sàtira.
Estil
Segons Jesús Moncada, les idees que es volenexpressar en un conte han de ser clares i concises. Això vol dir que una paraula més del compte pot espatllar tot el conte. Per tant, allò que més caracteritza els contes de El cafè de la granota és l’agilitat i la concisió expositives. No obstant, no s’ha de caure en la parquedat ni en el laconisme. També és molt important no barrejar històries, com ja diu el Cristòfol al cronista anònim.Estructura
Els catorze contes d’aquest recull es podrien dividir, pel que fa a l’estructura, en dos grans grups:
Soliloquis “La Plaga de la Ribera”, “Senyora Mort, carta de Miquel Garrigues”, “Els delfins, Paraules des d’un oliver” i “L’assassinat del Roger Ackroyd”. A la vegada, podem classificar aquest contes en diferents tipus de soliloquis:

Soliloquis purs “Els delfins”.
Soliloqui epistolar“La Plaga de la Ribera” i “Senyora Mort, carta de Miquel Garrigues”.
Soliloqui amb un interlocutor mut “Paraules des d’un oliver” i “L’assassinat del Roger Ackroyd”.

Cròniques “Un barril de sabó moll”, “Absoltes i sepeli de Nicolau Vilaplana”, “Informe provisional sobre la correguda d’Elies”, “Futbol de ribera”, “Un enigma i set tricornis”, “Amarga reflexió sobre un manat de cebes” i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • granota
  • CFE
  • CFE
  • CFE
  • de cfee
  • Cfe
  • cafe de la granota
  • El Cafè De La Granota

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS