El crac de la borsa del 29

Páginas: 13 (3249 palabras) Publicado: 4 de octubre de 2014
El crac de la borsa del 1929 o la ‘’Gran Depressió’’
 
1. Introducció 

La caiguda del 1929 va tenir lloc després d'uns quants anys d'extraordinària prosperitat econòmica als Estats Units, ja que després de la Primera Guerra Mundial era el país que va sortir més beneficiat de la guerra. Milions d'americans invertien fortament en la borsa, fins i tot amb préstecs. Aquest període va estaranomenat ''els feliços anys vint''.  No obstant això, continuaven existint greus desequilibris que van provocar un creixement econòmic sense bases sòlides.  



Aquest gran creixement a conseqüència de l'abús del crèdit i l'especulació borsària, va produir a l'Octubre del 1929 l'enfonsament de la Borsa de Nova York i en general al conjunt de l'economia dels Estats Units. Aquest desajust entrel'estat real de l'economia i el de la borsa fa que hi hagi una gran crisis i porta la ruïna a gairebé tots els inversors que havien apostat en la borsa.




Les conseqüències van ser que a causa del pes internacional dels Estats Units, la crisi es va estendre per Europa on hi havia invertit molt de capital nord-americà, sobretot a Alemanya, el Regne Unit i França, entre altres zones del món. També, van estar presents durant tota la dècada dels trenta. En l'ordre econòmic es produeix la fallida bancària i industrial, la ruïna dels pagesos i en definitiva l'augment de l'atur, el descens del consum, etc... 
 

2. Causes 

La puixança artificial o especulació de la borsa a Nova York 

En 1919, Estats Units sortia beneficiat a causa de la Primera Guerra Mundial al contrari d'Alemanyai Gran Bretanya. En els Estats Units es respirava optimisme. Els ‘’feliços anys vint’’ de la vida dels americans havia canviat a causa de ser el que va sortir mes ben parat de la guerra. L'electricitat havia canviat les ciutats, apareixien noves tecnologies: avions, ràdios, electrodomèstics per casa, etc. L'industria d'automòbils va ser la més beneficiada, els rics compraven els cotxes més cars iels nous models. Va començar el consum a masses i també apareix la compra a terminis per als productes cars, podent pagar-ho amb un temps determinat. 




 A partir de l'any 1925 va haver un fort creixement d'inversions en la borsa. Molts dels americans compraven accions. Aquesta pujança borsària va se el resultat de la bona situació de les empreses i de les seves expectatives de futurfavorables. La pujada contínua dels preus de les accions animava a més gent a invertir, confiant que les accions augmentarien més provocant així noves pujades i creant una bombolla especulativa. Cap inversor no volia ser l'últim en comprar. 




La dècada dels vint també va ser una bona època per les dones, van començar a tindre més importància de la que tenien fins ara: començaven a tindre controlsobre els seus diners i moltes d’elles es van matricular a la universitat. També van començar a interessar-se en la borsa ja que era la forma d’aconseguir la seva pròpia riquesa sense dependre dels seus marits o pares.




L'interès per la borsa també va arribar a petits inversors, demanant préstecs per comprar accions. Els préstecs dels bancs creixien de manera espectacular ja que elsdonaven amb molta facilitat. Mentre el preu de les accions es va mantenir en l'alça, l'eufòria va continuar i els préstecs es van poder tornar amb els guanys de la borsa. Així, l'interès cec dels inversors no corresponia amb la realitat de l'economia del país, aquest desajust entre la borsa i l'economia real tenia que explotar en algun moment. 




Aquesta especulació borsària, sense cap relacióamb l'economia real, va portar a la borsa finalment a explotar. Aquesta situació es va mantenir per aquestes raons: 




La inflació creditícia, que la seva política era de diners barats i facilitat de crèdits. 
L'estructura bancària, que estava formada per múltiples i petits bancs, que la seva supervivència financera depenia de l'alça dels valors de la borsa. Prestaven diners a curt...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • crac 29
  • Crac del 29
  • crac 29
  • El crac del 29
  • Crac Del 29
  • Crac Del 29
  • Sobre el crac del 29
  • Crac Del 29, Consecuencias y Soluciones.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS