El desconsol josep llimona

Páginas: 13 (3004 palabras) Publicado: 3 de abril de 2011
Josep Llimona

Context històric
L’obra anomenada “El Desconsol” feta per l’autor Josep Llimona la situarem dins de l’estil del modernisme concretament al territori català.
A la resta d’Europa es comença a propagar a finals del segle XIX igual que a Catalunya.
Aquest moviment podríem dir que va des del 1888 fins al 1910 aproximadament.
Es Posa aquesta data perquè va ser l’any on es va ferla primera exposició universal a Barcelona.
Però també seria correcte dir que va d’un altre any a un altre perquè classificar un moviment a uns anys en concret sempre és dificultós.
Per posar que s’inicia a l’any 1888 no significa que anteriorment el modernisme no existís ni hagués impregnat l’art amb les seves característiques.
El modernisme sorgeix fruit d’una sèrie de canvis que es produeixenen la manera de viure i entendre la vida arrel de la revolució industrial.
S’observa un retorn a l’ideal de vida medieval per salvar la cultura i l’art de l’industrialisme i les aglomeracions de caràcter urbà.
És propiciat per la burgesia catalana per realçar la seva identitat, el seu poder i les ànsies de modernització.
El moviment en si no el podem separar del catalanisme polític perquè lapolítica del moment que intenta buscar un espai per aconseguir un autogovern o incidir al govern de Madrid coincideix amb les ganes de mostrar la identitat catalana a través de l’art.
Podríem dir que es contrari al realisme, ja que els temes que hi predominen són la fantasia, el somni, la imaginació més semblants al romanticisme.
Aquest estil té la necessitat d’expressar les ganes de canvi,transformació enfront la mentalitat ancorada en el passat i va en contra del naturalisme i positivisme per ser massa racionals i mancats d’imaginació.
El naturalisme el podríem definir com expressar la realitat de manera objectiva, seria com una evolució del realisme i el positivisme és un corrent filosòfic que es basa amb l’experiència i el coneixement empíric dels fenòmens naturals per tald’entendre la realitat.
A Catalunya el moviment es configurà al voltant de la revista de L’Avenç i les festes modernistes de Sitges.
Busca sobretot la bellesa en si mateixa i és atret per lo exòtic.
Els temes que predominen al modernisme són la evasió a mons irreals o exòtics, la melancolia, el dubte existencial. Tots aquests molt semblants al romanticisme.
A Catalunya en concret al llarg d’aquestperíode sorgeixen dos corrents ideològics:
Un l’anomenem regeneracionisme que va sorgir arrel de la pèrdua de les colònies de Cuba i Filipines l’any 1898 on els artistes van començar a pensar en la necessitat de canviar l’estructura política espanyola i pensar quines eren les causes per les quals Espanya estava en decadència. Era un corrent on els autors reflectien de manera pessimista la pobre itrista Espanya.
Ells es sentien sols enfront la societat perquè creien que la gent diferent a ells no els entenia, no els comprenia.
I l’altre corrent seria l’esteticisme que ja com diu la paraula “estètica” és un moviment on busca transmetre a través de l’art bellesa únicament.
I podríem posar la frase “l’art per l’art”.
Finalment destacaríem que va ser substituït pel Noucentisme , un movimentpràcticament contrari al modernisme , ja que els valors principals presents eren l’ordre , la racionalitat. En canvi en el cas del modernisme podríem destacar la importància de l’expressió de sentiments, l’odre no hi és present.

A Catalunya: situació política, econòmica i cultural

L’obra és d’un autor de nacionalitat catalana , per tant aprofitarem per retractar la situació en els moments enquè es va fer l’obra.
A finals del segle XIX Catalunya vivia una situació molt tensa entre el proletariat i la burgesia bàsicament per contraposició d’interessos.
Per una part la burgesia concentrava tot el capital fruit de l’esforç dels obrers que treballaven en unes condicions força precàries i se sentien explotats.
Això comporta que es produeixin revoltes dels obrers i la més famosa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • JOSEP
  • josep
  • desconsol arte
  • Les llimones cassolanes
  • Llimon persa
  • Josep Cusachs
  • Desconsol
  • El Desconsol

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS