el doptge

Páginas: 10 (2344 palabras) Publicado: 10 de diciembre de 2014
Origen del dopatge

La paraula dopatge probe d’una tribu Africana que on a una beguda alcohòlica primitiva que servia com a estimulant en les seves cerimònies religioses l’anomenaven “dop” .El columnista holandes Boers va utilitzar la paraula ”dop” per descriure qualsevol beguda estimulant, des de llavors aquesta paraula es va anar estenent per tot el món. Actualment, aquet terme vaanar adoptant una ampla gama de substancies i esports, i la utilització d’aquestes substancies va ser denominada com a “dòping” on va aparèixer per primer cop en un diccionari angles de 1889.

La historia del dopatge probe de l’Antigua Grècia on els atles abans de fer les competicions consumien ingredients addicionals per tal d’augmentar la seva resistència física. Els atletes eren descritsintentant incrementar la seva forma física menjant diferents tipus de cran o testicles abans de començar les proves. Filostratos (escriptor) explicava que en les cuines es preparava un pa amb característiques analgèsiques. També hi ha escrits on es menciona que els corredors Grecs abans de les proves consumien una beguda herbolària que augmentava la seva força per tal de resistir proves de llargaduració.
En la historia Romana s’ha registrat que els corredors de quadrigues alimentaven els seus cavalls amb varies barreges per tal d que els cavalls anessin mes ràpid, i els gladiadors són descrits utilitzant agents fortificadors.



“Corredors grecs en la Olimpíada”

Primers casos de dopatge en la era moderna

El dopatge es va començar a registrar de manera oficialment apartir del segle XIX.
-El primer cas documentat de dopatge va ser al any 1865 en natació durant el la prova de resistència del canal d’Amsterdam. Es va tractar d’una droga desconeguda que incrementava la resistència.

-Dos anys més tard al 1867 va ser el primer cas de dòping al ciclisme a les famoses carreres de sis dies, van trobar que els francesos ingerien grans dosis de cafeïna, en canvi elsciclistes belgues preferien el sucre barrejat amb èter. Apart de aquestes substancies es van trobar substancies alcohòliques e inclús nitroglicerina.

- El primer cas de mort en dopatge va ser al any 1896, va ser el cas del ciclista Linton que va morir a causa de ingerir efedrina durant la carrera que es feia França de París a Bordeus, també un altra mort va ser al any 1904 amb un marató de SantLuis on Tom Hicks, qui acaba de guanyar la carrera, es va caure al terra mort, els doctors van demostrar que havia ingerit estricnina i conyac abans de la carrera.



“Arthur Linton primer home mort per
culpa del doping
Substancies i mètodes de dòping
En el món del dopatge hi ha moltes maneres de dopar-se i també hi ha moltes substancies les quals no analitzarem totes degut que la llistaés molt llarga i només analitzarem les mes importants i les més utilitzades en el món de la alta competició. Analitzarem, els agents anabòlics, les hormones, estimulants, l’augment de transferència d’oxigen a la sang.

1. Agents anabòlics
Els agents anabòlics són compostos químics capaços d'incrementar els processos anabòlics de l'organisme. Afecten el metabolisme de proteïnes perl'estimulació de la síntesi de proteïnes i la fallada en la inhibició de proteïnes . Les substàncies actives anabòliques incloses a la llista Prohibida del 2008 és subdivideixen en el grup d'esteroides anabòlics androgènics i el grup d'altres agents anabòlics.
Aquets agents anabòlics es divideixen en diferents tipus:
-La testosterona, que és la hormona sexual masculina, que s’introdueix a la sang i essintetitza a traves del colesterol en la cèl·lules i també es filtra a traves de las glàndules adrenals (glàndules amb forma de triangle situades sobre del ronyons).




2. La dehidroepiandrosterona(DHEA), són esteroides que es produeixen durant la biosíntesis de hormones sexuals y elles son portadores de la producció endògena de testosterona y de estrògens aquets proporcionen un conjunt...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS