El Franquisme

Páginas: 9 (2099 palabras) Publicado: 8 de mayo de 2014
EL FRANQUISME
INTRODUCCIÓ
Franco va ser un militar africanista, creient religiós del catolicisme i la pàtria. Creia amb l’Espanya unida i homogènia, és a dir, amb la unitat, l’autoritat i la jerarquia. Segons ell, els enemics naturals eren els liberals, maçons, anarquistes, jueus, socialistes i es comunistes. El seu objectiu era mantenir-se en el poder sense límits temporals amb l’excusa desalvar el pís.
Durant el Franquisme, Francisco Franco conegut com el “Caudillo” o “Generalíssimo de los ejércitos” era tant el president com el cap de govern; només li quedava ser cap religiós. Hi havia un únic líder (dictadura) amb un únic partit (FET y de las JONS) amb una Espanya sense constitució la prohibició de dret a reunió i opinió i units amb un únic sindicat: el sindicat vertical, hihavia la pràctica de l’arbitrarietat jurídica amb l’organització de moviments acompanyat de litúrgies “Espanya una grande y libre!” (recuperar l’Espanya amb educació espanyola, i catòlica)
El poble espanyol era una majoria silenciosa perquè tenien por a les delacions (delatar sense probes) perquè Espanya estava sota un règim de terror; hi havia les persones em pensament fred (callaven i així no elshi passava res) i les de calent (crear reivindicacions i et tanquen).
Els qui donaven suport a la dictadura franquista van ser l’exèrcit, l’Església, la Falange, els tradicionalistes o carlins i els de dreta conservadora.
POLÍTICA
Fase totalitària (1939-1959)
La segona guerra mundial (1939-19345)
En veure que les primeres victòries es produiran per l’Eix, Espanya es declararà paísno-bel·ligerant, i donarà suport a l’Eix amb l’actual Serrano Sunyer mitjançant el wolfranç (mineral necessari per les municions) i amb l’ajuda de la División Azul que lluitava contra el front oriental. Aquests eren voluntaris (republicans) que estaven per no patir la pena de presó i tenien una soldada (sou per la família).
En el moment en que la guerra començarà a divergir-se es tornarà a proclamarneutral buscant contactes amb els països aliats. Amb aquesta situació haurà de disfressar el règim perquè aquest no rebi contraatacs amb la Constitució de “Fuero de los Españoles” declaració dels drets espanyols amb drets propis (reunió), tot i això no es podia aprofitar per atacar el règim. Aquests drets van ser lletra morta.
També van crear les corts: “Cortes de procuradores” designats pel cap del’Estat i l’altra meitat elegit per gent propera a Franco. No eren un parlament democràtic sinó una reunió d’addictes a Franco.
L’aïllament internacional (1945-1950)
Es situa al final de la segona mundial, amb victòria dels aliats. Espanya serà l’últim reducte feixista que quedarà dins de la unió europea i això farà que quedi aïllada de la comercialització menys de l’ambaixada d’Argentina. Davantl’aïllament prendrà unes mesures: suprimir la salutació amb el braç enlaire i promulgarà la Ley de Succesión el 1947. Aquesta llei deia que quan Franco morís s’instauraria una Espanya amb un regne i un rei. Si ell moria sense decidir qui seria el futur rei, ho elegiria el Consell de Regència o el Consell de Regne.
A partir d’aleshores començarà a educar tres pretendents: Alfons de Borbó el quales casarà amb la Carmen Martinez Bordiu però en separar-se aquest serà exclòs de l’opció, i quedaran Carles Hug de Borbó-Parma (carlí) i Joan Carles de Borbó Borbó (net d’Alfons XVII). El 1969 serà concedit Joan Carles príncep del regne i el 1975 el rei.
La guerra freda (1950-1959)
Hi haurà l’enfrontament de dos blocs



Espanya era un lloc estratègic perquè estava a la entrada i sortidadel Mediterrani, va dur a terme un préstec amb els EUA el 1949 OTAN. El 1953 signe amb els EUA el pacte de Madrid on els EUA crearien unes bases militars (3 aèries i 1 naval) en canvi de l’ajut militar i econòmics. El vaticà signarà el concordat. El 1955 Espanya es admesa a la ONU amb la visita oficial de Eisenhower.
El 1958 es signarà la Ley Fundamental de Principios del Movimiento Nacional...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • El Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS