El Llenguatge

Páginas: 54 (13312 palabras) Publicado: 10 de abril de 2012
LA parla

La lectura és un dels aprenentatges més importants i indiscutibles, que proporciona l’escolarització. Des de fa molt temps l’alfabetització s’ha considerat imprescindible. En l’actualitat és impossible imaginar a algú que no sàpiga llegir (almenys en la societat occidental), atès que són moltíssimes les coses que només es poden fer llegint i escrivint, tant a nivell personal com anivell laboral i social.

L’afabetització és la porta d’entrada a la cultura escrita i a tot el que aquesta comporta (socialització, coneixement d’informacions de tot tipus, etc.), per tant la lectura és un instrument molt important d’aprenentatge, i implica el desenvolupament de capacitats cognitives superiors com la reflexió, esperit crític, consciència... per això la lectura es converteix en unaprenentatge transcendental per a l’escolarització i pel creixement intel·lectual de la persona.

La concepció de la lectura que ens ha transmès l’escola tradicional es basa en l’adquisició de les microhabilitats més superficials i primàries, que són les que fins ara s’havien considerat importants, es a dir, es donava prioritat a discriminar la forma de les lletres, a establir lacorrespondència entre sons i grafies, llegir paraula per paraula i pronunciar-les correctament, entendre totes les paraules de cada text.

La lectura és una activitat que a primera vista pot semblar senzilla, per que ens resulta quotidiana i familiar, ja que normalment quan d’adults llegim ho fem de manera automàtica, sense parar-nos a pensar en què fem quan llegim, però seguidament veurem que en la lecturaintervenen uns processos cognitius complexes que van des de la percepció visual de les lletres, fins a l’obtenció d’un significat global del text.




1. Què és llegir?


Coneixements previs:
Llegir va lligat amb l’escriptura, per poder llegir cal un text escrit.
Llegir és desxifrar les lletres escrites per arribar a donar-li un significat.

Ampliació de la informació:
Definicionsde diversos autors.

• “S’entén per lectura la capacitat d’entendre un text escrit” (Adam i Starr, 1982).

• Llegir és molt més que un simple fet mecànic de desxiframent d’uns signes gràfics, és sobretot un acte de raonament, ja que del que es tracta és de saber guiar una sèrie de raonaments cap a la construcció d’una interpretació del missatge escrit a partir de la informació queproporcionen el text i els coneixements del lector, i a l’hora, iniciar una altra sèrie de raonaments per controlar el progrés d’aquesta interpretació, de tal manera que es puguin detectar les possibles incomprensions produïdes durant la lectura.

D’altra banda el significat d’un text no resideix en la suma de significats de les paraules que el componen, atès que els significats es construeixen enrelació els uns al altres, es a dir que en funció del context de la frase on apareix aquesta apareix, pot tenir un significat o un altre.

• Llegir és el procés que se segueix per obtenir informació de la llengua escrita, de manera similar al fet que escoltar és el que es fa per obtenir-ne la informació de la llengua oral.


• Llegir és comprendre i Implica l’adquisició del codiescrit i del desenvolupament de les capacitats cognitives superiors: la reflexió, l’esperit crític, la consciència, etc. (Cassany)

• Llegir és:
- Un procés de construcció, atès que combina els elements del text amb els coneixements previs que té el lector sobre el món que l’envolta. Es a dir, cap text és complert en sí mateix, al llegir-lo s’interpreta i s’elabora el missatge escritgràcies a que els lectors tenen coneixements rellevants per a comprendre el text (Mercedes I. Rueda)


- Un procés estratègic, atès que s’utilitza coma mètode per a iniciar una tasca o assolir un objectiu, en aquest cas la lectura (Nisbet y Shucksmith,1987)


- Un procés afectiu, doncs els estudis sobre psicologia de la lectura demostren que l’afectiu s’incorpora com una dimensió...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Naturalesa Del Llenguatge
  • Llenguatge Escrit
  • El desenvolupament del llenguatge
  • Llenguatge Audiovisual
  • Origen del llenguatge
  • El llenguatge algebraic
  • llenguatges radiofonics
  • Desenvolupament del llenguatge

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS