El Massatge Facial Infantil

Páginas: 5 (1142 palabras) Publicado: 7 de mayo de 2015
1. Introducció.
El massatge està principalment orientat cap a la relaxació. Entenem la relaxació com un estat de repòs o tranquil·litat. Des de la psicologia de les emocions, la relaxació ha estat entesa com un estat de característiques fisiològiques, subjectives i conductuals similars a les dels estats emocionals.
Les tècniques de relaxació constitueixen un conjunt de procedimentsd'intervenció útils en l'àmbit de la psicologia aplicada en general.
Aquestes tècniques començaren a prendre forma a partir de principis del segle XX, amb les primeres publicacions sobre la Relaxació Progressiva de Jacobson (1929) i la Relaxació Autógena de Schultz (1932). No obstant que és relativament recent des del punt de vista formal, la relaxació d'una manera o altra, ha estat present des dels mateixosinicis de la cultura humana. Quan una mare li canta al seu petit una cançó de bressol, quan ho banya o li acaricia els cabells, etc. , està generant conscient o inconscientment tranquil·litat i seguretat en el seu petit.
La relaxació s’inicia de forma natural a edats molt primerenques, ja que el nadó sol tranquil·litzar-se molt amb la companyia dels seus propers i les carícies, o amb els balancejoso cançons de bressol, i és a partir aproximadament dels 2 anys i mig quan podem introduir alguna activitat de relaxació més estructurada.
Així doncs, de 2 a 6 anys parlaríem de "jocs de relaxació" més que de tècniques. Amb això volem ressaltar el fet que aquest tipus d'intervencions guiades han de ser, abans que res, viscudes i enteses pel nen com un joc.
2. Beneficis del massatge facialinfantil
"El massatge infantil és un dels mètodes més agradables, fàcils i efectius per establir un contacte afectiu amb el nadó", assenyala l'Associació Espanyola de Massatge Infantil (AEMI). Segons aquests experts, l'experiència resulta molt gratificant per al petit. Per als nens, el moment del massatge representa una forma de compartir una estona d'especial unió.
Però no es tracta només de companyia:amb aquesta pràctica, fan que se sentin "més feliços i segurs de si mateixos, perquè els transmeten amb les seves carícies tendresa, respecte i amor", apunta Sandra Peña, infermera responsable del curs de massatge infantil que s'imparteix a la Fundació Hospital de Nens de Barcelona.
Però el massatge també és una forma eficaç de relaxar als petits, confirma un recent estudi realitzat perinvestigadors de la Universitat de Warwick (Regne Unit). Els científics conclouen que els nens que reben massatges ploren menys, dormen millor i estan menys estressats que els que no reben aquestes carícies. "Amb el massatge s'allibera una hormona que regula el cicle del son infantil, la melatonina", assenyala Ángela Underdown, conductora de l'estudi. A més, es redueix el nivell de cortisol, una altrahormona relacionada amb l'estrès.
És a dir, els beneficis del massatge facial infantil són:
El contacte afectiu que permet establir.
La bona experiència que significa per al nadó: seguretat, confiança, tranquil·litat...
La relaxació que els aporta: ploren menys, dormen millor i estan menys estressats.
La regulació del cicle del son: l’aportació de melatonina.
La reducció de l’estrès: menor nivell decortisol

3. Consells per fer els massatges
Des del primer dia. Els massatges infantils es poden donar des el primer dia. Al principi, seran lleus carícies i, a poc a poc, s'eleva la pressió i fermesa, a mesura que el nadó es fa més gran. Els experts aconsellen començar abans dels vuit o deu mesos, perquè s'acostumi i no el rebutgi.
Relaxació. Els especialistes aconsellen triar un moment en què elsqui fan el massatge estiguin relaxats i no tinguin pressa per acabar. "Si estem nerviosos o estressats, el nen/a reaccionarà de la mateixa manera", apunta Elisa, instructora de massatge infantil.
El moment del nadó. Pel que fa al petit, cada un tindrà el seu millor moment. El massatge calmarà també al nadó quan estigui molest o tens per alguna situació.
Ambient preparat. Per mantenir un ambient...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Psicoestimulació cognitiva i massatge infantil
  • Apunts Massatge Infantil
  • Facial
  • Faciales
  • Faciales
  • Facial
  • Facial
  • Faciales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS