El nostre lloc a l'Univers.

Páginas: 9 (2098 palabras) Publicado: 20 de noviembre de 2013
EL NOSTRE LLOC A L’UNIVERS.
1. De que esta fet l’univers?
L’univers és un buit immens en el qual hi ha milions de cossos, alguns es poden veure a simple vista i altres no. A més hi ha matèria que no podem observar: matèria fosca.
1.1. - L’Univers observable.
L’univers és, sobretot, buit, un buit en el qual floten milers de milions de galàxies. En cada galàxia, alhora, hi ha milers demilions d’estels, planetes, i nebuloses (formades per núvols de gas i particules solides anomenades pols).
La formula del cosmos observable és: 75% d’Hidrogen, 20% d’heli i el 5% de la resta d’elements.
1.2. – La matèria fosca.

Des de fa algunes dècades els càlculs dels astrònoms ens mostren un resultat estrany: el gas i la pols de l’Univers sembla que estan explotant a atraccions gravitacionalsmolt mes grans que les que causa la matèria que podem detectar. Això significa que hi ha un nou tipus de matèria que no emet radiació i que per tant, no detectem.

2. Organització de l’univers.




1- En l’univers hi ha un conjunt de milers de galàxies.
2- La Via Lactea pertany a un grup format per 30 galàxies anomenat: Grup Local.
El Grup Local esta integrat en un conjunt de grupsanomenat Supercúmul de Virgo que inclou milions de galàxies: un total de mil bilions d’estels.
3- La Via Làctia (galàxia) te uns 100.000 milions d’estels i potser un nombre semblant de planetes.
4- Dins de la via Lactea trobem els sistemes.
5- En un dels sistemes hi ha el sistema solar.

3. L’Univers en moviment.
Tot en una galàxia es mou. Els estels giren al voltant del nucli, els satèl·litsal voltant dels planetes, els planetes al voltat dels estels, etc.
3.1. – La força de la gravetat.
La llei de la gravitació diu que els cossos s’atreuen. S’atreuen mes com mes pròxims estiguin i mes gran sigui la massa.
3.2. – Els forats negres.
L’atracció gravitacional mes intensa es produeix als forats negres, que son concentracions de matèria d’altíssima densitat. Tenen un campgravitacional tan gran que n tan sols la llum, tot i la seva velocitat extraordinària, se’n pot escapar.
Aleshores, si no tan sols ens envien llum, hem pogut saber que existien per la seva radiació (en general raig X) que emet la matèria quan accelera, just abans de caure al gran pou gravitacional, el forat negre. La paradoxa dels forats negres es que, com mes cossos hi caiguin, mes gran serà la sevamassa i, per tant, incrementarà l’atracció gravitacional. El motiu per el qual els estels que envolten un forat negre es que estan a una distancia mínima de seguretat, que es el punt de no retorn: Es una distancia a partir de la qual els cossos ja no entren en el forat negre. Si la passen, ja no hi ha retorn.
4. Del Big Bang al Big Rip.
L’univers es va originar fa uns 13.700 milions d’anys en unagran explosió: el big bang.
4.1. – Com va sorgir la idea de big bang?
Al començament del segle XX els astrònoms van descobrir alguna cosa estranya en l’espectre de la llum que ens arribava des de les galàxies. Les línies de l’espectre que representen diferents elements químics no estaven col·locades al seu lloc, sinó que semblaven desplaçades. Això significa que les galàxies s’allunyen lesunes de les altres (Big rip : Les galàxies es comencen a estirar i es com una tela que acabarà estripant-se i nosaltres desapareixent.
Si les galàxies s’allunyen les unes de les altres, cal pensar que en el passat van estar mes a prop, i que al principi tota la matèria estava concentrada en una zona molt petita.
4.2. – Com sabem que les galàxies s’allunyen?
Quan un objecte (galàxia), emet onesmentre es mou, aquestes ones es distorsionen. Si l’emissor s’hi acosta, l’ona es comprimeix (longitud d’ona mes curta) i si se’n allunya, l’ona s’estira (longitud d’ona mes llarga). Aquest fenomen s’anomena efecte Doppler. Una cosa similar passa amb la llum de les galàxies: les ones apareixen desviades fins al vermell de l’espectre (longitud d’ona mes llarga, allunyament).
4.3. – La confirmació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El nostre lloc a l'UNivers
  • El nostre lloc a l'Univers
  • el nostre lloc al univers
  • L'Univers
  • L'univers
  • L'univers
  • L'univers
  • L'Univers

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS