El proletariat i marx

Páginas: 5 (1202 palabras) Publicado: 24 de mayo de 2013

Sergio velis




El Proletariat

Al mateix temps que es desenvolupa la burgesia, es desenvolupa també el proletariat, la classe treballadora de la burgesia moderna , el qual sols poden viure quan troben treball.
El proletariat és la classe social que actua com a força de treball en la xarxa industrial burgesa, ja que no posseixen propietats i mitjansde producció, es veuen obligats a vendre la seva força de treball a la burgesia, propietaria dels mitjans de producció. És per aquesta raó, per la qual el proletariat es tractat com a un producte de la necessitat de la burgesia. Són una mercaderia com qualsevol altre article de comerç, per això estàn sotmessos a les relacions d'alt i baixos del mercat.
Segons Marx, el proletariat i la burgesiadefenen els seus interessos antagònics, per una banda, el proletariat desitjarà l'augment dels seus salaris, i per l'altra banda, els burgessos desitjaran la reducció dels costos de producció, i per tant, la reducció dels salaris. Aquest fet es el que donarà lloc a la lluita de classes, on el proletariat se considera com a motor de la història.
Com diu el marxisme, el proletariat es una de lesclasses fonamentals en la societat capitalista, i són vists pels seus opressors com una mercancia més per no tindre els mitjans de producció, base de l'economia capitalista. Per a Marx, la superació d'aquest mode de producció capitalista, seria superant la presa de consciència per part del proletariat dels seus interessos. A través, d'aquests processos s'aconseguiria acabar amb la dominaciócapitalista.
La burgesia no ha fabricat solament les armes que li portaran a la mort, també a creat homens, els treballadors moderns, els quals els destruïran.

La simplificació del treball

Les necessitats creixents dels nous mercats va fer que la manufactura ja no fora suficient. Amb la revolució industrial , amb l'aparició de la màquina de vapor, i la propia maquinaria van revolucionar laproducció industrial. Es quan apareix la gran indústria moderna, en lloc de la manufactura, i els empresaris milionaris substituiren , al burgesos moderns.
Com ja hem dit, aquesta revolució implicà un canvi en la producció industrial, marcada per la simplificació del treball i l'utilització de la maquinària. Per tant, l'obrer perd el seu caràcter independent. Aquests es converteixen com un accessori pera la màquina, dels quals només s'exigeixen moviments més simples, no tenen que tindre cap habilitat específica.
El fet de la no-especialització, tracta a l'obrer com a una mercancia que es ven en mercats, sotmessos a les influències del mercat, facilitant, per tant, a la burgesia la contratació de més mà d'obra per menys diners.

Opressió directa a l'obrer

La indústria moderna també acabaamb els tallers petits de l'artesà i s'imposen les grans indústries capitalistes, on els obrers són tractats militarment sota el control d'una jerarquia, reduïts diàriaments a la servitud de la màquina i dels propis burgesos. La burgesia opressiona als seus serfs.
Com que cada vegada la simplificació del treball va augmentat, la diferència que abans hi havia entre els dos sexes i les edats, ara noimporta. Açò permet que les dones i els xiquets puguen treballar en la indústria.
I d'altra banda, l'opressió del propi mercat consumista, es veu obligat a consumir amb els seu sou, on tota la producció i tots els serveis es troben en mans de la burgesia. Ens trobem en un fluxe tancat on la producció de les empreses tornen en forma de diners, que provenen dels propis treballadors de l'empresa.Les petites empreses, els petits negocis, en general, són integrats a les grans empreses o despareixen per la gran competitivitat. La manca del seu capital no fa possible la seva supervivència.

Fases de lluita dels treballadors

La lluita contra la burgesia comença ja des de la seva existència.
Al principi combateixen treballadors individuals, després els treballadors d'una fàbrica, després...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Marx i el socialisme
  • Marx, el capital, cap. i, la mercancía
  • karl marx i mikhaïl bakunin
  • Resum Manifest Comunista En Català Part De La Burgesia I El Proletariat
  • Resumen El Capital, Capítulo I. La Mercancia de Karl Marx
  • Karl Marx "El capital" Capitulo I "La mercancia"
  • L'educació segons Webber, Marx i Durkheim
  • marx i engels

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS