el ronyo funcione

Páginas: 5 (1112 palabras) Publicado: 23 de febrero de 2014
EL RONYÓ

Especialitats que tracten de les malalties del ronyó.

NEFROLOGIA: Estudi i tractament de les malalties médiques dels ronyons (no trata les malalties de les vies urinàries ni les malalties dels òrgans genitals)

UROLOGIA: Estudi i tractament de les malalties quirúrgiques dels ronyons, de les vies urinàries i dels òrgans sexuals masculins.

FUNCIONS DELS RONYONS

EXOCRINA.Regulació de la composició de la sang : Volum d’aigua, composició electrolítica, Na(Sodi), K(Potasi), .....(Regulació de la osmolaritat, Regulació equilibri àcid-bàsic) , Eliminació de sustàcies tòxiques, Bilirrubina, Urea, Cr, Acid Ùrec, amoniac, (Depuració de la sang), Eliminació de tòxics (fàrmacs, drogues..), Regulació de la TA (Excreció de Na, reabsorció d’aigua).
A partir d’una certa mida(Pes mol.lecular) el glomerul no deixa pasar aquestes substàncies (P. Ex. L’Albúmina) si no es en cas de malaltia

ENDOCRINA. Secreció d’hormones RENINA (Regula la TA per vasoconstricció), ERITROPOETINA (estimula la producció de globuls vermells al moll de l’os), Producció de CALCITRIOL (Converteix la vitamina D en vitamina D activa), Gluconeogenesi (producció de glucosa en situació de dejuni)ANATOMIA DEL RONYÓ

Òrgan parell , retroperitoneal, situat a la zona lunbar per sota de les costelles 11 i 12, eliminació de la orina mitjançant dos ureters que la condueixen fins la bufeta i d’aquí mitjançant la uretra fins l’exterior.

Els ronyons tenen una part cortical (escorça) i una part medular (interna)

A la part cortical s’hi troben els glomeruls i els túbuls i a la medul.larla nansa de Henle i el sistema colector.

La Unitat funcional del ronyó és la nefrona, que és una cel.lula especialitzada, està composada per un cabdell de capilars sanguinis que s’anomena el glomerul , una càpsula que l’envolta que s’anomena la càpsula de Bowman i un tub en forma de U , la primera part s’anomena túbul proximal, la part corba Nansa de Henle i la darrera part túbul distal ,aquests túbus distals de diverses nefrones, s’uneixen formant els túbuls colectors aquests també s’uneixen forman les papil.les i aquestes els calces menors i majors que ja s’aboquen a la Pèlvis renal i finalment als ureters formant el sistema excretor (Ureters)









Els glomeruls filtres 150 litres cada dia si no es tornes a reabsorbir el filtrat ens uns minuts ens deshidratariem, iperdriem molts ions, aquesta reabsorció es produeix als tubuls , la nansa i túbuls colectors de manera passiva per òsmosi i de manera activa mitjançant diversos mecanismes fisiològics com les bombes de Na de K d’Hidrogenions.

COM ES REGULA LA FILTRACIÓ

Mitjançant la secreció de ANGIOTENSINA II, l’increment de la seva secreció (renina-angiotensinai-Angiotensina II-Aldosterona) genera unavascoconstricció dels capilars de la càpsula de Bowman que produeix una disminució de la pressió intracàpsula la qualcosa provoca una disminució de la filtració glomerular.

ANP , el Pèptid Natriurètic Atrial es produeix quan l’aurícula augmenta de volum (hi ha un excès de volum sanguini) i l’efecte d’aques augment de l’ANP ès l’augment del filtrat glumerular.

COM ES REGULA LAREABSORCIÓ/SECRECIÓ TUBULAR

RENINA. Augmenta la seva secreció quan a les cel.lules properes al glomerul (yuxtaglomerulars ) arriva la sang amb poca pressió (per una hipoTA, sagnat agut, estenosi de l’artèria renal..) , la Renina es converteix en ANGIOTENSINA I - ANGIOTENSINA II , la qual provoca una disminució del Filtrat Glomerular com hem vist abans , a més reabsorbeix Na, Cl i aigua en el tub proximal ifinalment estimula la producció d’ALDOSTERONA la qual tam,bé estimula la reabsorció de Na, Cl i la secreció de K.

Aquesta disminució del volum filtrat i la reabsorció de na faran augmentar la volèmia i per tant s’incrementarà la TA

HORMONA ANTIDIURÈTICA (Vasopresina). Es secreta a la Hipòfisi (cervell), i com el seu nom indica reabsorbeix l’aigia del tub distal i del tub col.lector ,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Rony
  • Rony
  • rony
  • Càncer de ronyó
  • Contabilidad Rony
  • Psicologia Rony
  • Rony
  • Rony

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS