El sindicalismo anarquista

Páginas: 7 (1558 palabras) Publicado: 16 de mayo de 2011
El Sindicalisme
Anarquista

Sergio Castelló López

2n bat. X
El text que comentem es tracta d’una font històrica o primària, ja que fa referència a fets de la mateixa època en què està escrit. Més concretament, es tracta d’una carta, un document escrit en el que es manifesten un conjunt d’idees i punts de vista en l’àmbit polític o social per convéncer algun sector de la població sobre lanecessitat de mantenir o canviar determinades situacions.

Aquest text en concret tracta d’una ideología oposada al govern, podríem dir-ne apolítica, pròpia d’un comportament anarquista.

L’anarquisme és un conjunt d'idees que rebutjen l'estat l’autoritat, en definitiva, tot el que puga limitar o censurar la llibertat de l'individu. Consideren que la societat estaria millor organitzada senseaquestes institucions que exerceixen des d'una posició superior. Rbitjen de la mateixa manera la propietat privada. 

El sindicalisme anarquista pretén que els treballadors poseïsquen els mitjans de producció i la reorganització de la societat segons principis federalistes i de democràcia directa, fent possible una gestió del sistema polític per part dels treballadors.

L’anarcosindicalismes’inicia a Espanya bàsicament durant el Sexenni Revolucionari i va arrelar sobretot a Cadis, Sevilla, Barcelona i terrritori valencià . El 1907, a Barcelona, les societats obreres i els sindicats autònoms d’inspiració anarquista van crear una federació d’associacions de treballadors de caire apolític, reivindicatiu i revolucionari, que portava com a nom Solidaritat Obrera. Aquesta federació va tenirpremsa pròpia: “Tierra y Libertad” i “Solidaridad Obrera” i, al 1910, ajudaren a la fundació de la CNT (Confederació Nacional del Treball), que pretenia expandir-se per tota Espanya i estabilitzar el sindicalisme anarquista.

PSOE (Partit Socialista Obrer Espanyol).- El PSOE es va crear amb el propòsit de representar i defensar els interessos de la classe teballadora, sorgida de la revolucióindustrial del segle XIX. Es va crear a Madrid el 2 de maig del 1879 per Pablo iglesias. El PSOE obté representació parlamentària a les Corts al 1909, i des d’aleshores que la seua importància i presència van anar en augment tant per la seua activitat com a Partit polític com per la força de la UGT (Unió General de Treballadors), sindicat socialista creat per Pablo Iglesias i molt lligat al PSOE. Unapart del PSOE va rebutjar el pronunciament militar de Miguel Primo de Rivera al 1923, la suspensió del règim constitucional que el va seguir i també la dictadura militar que va substituïr el govern de torn amb el permís del monarca Alfons XIII. La dictadura va combatre durament contra organitzacions obreres com la CNT, però va tolerar els moviments de la UGT, que esdevení la primera central sindicald’Espanya.

CNT (Confederació Nacional del Treball).- Sindicat que naix al 1910 amb l’objectiu de donar estabilitat al sindicalisme anarquista arreu de tota Espanya. La CNT es definia com a revolucionària i defensava una ideologia basada en tres pressupòsits fonamentals: la independència del proletariat respecte de la burgesía i de les seues institucions, és a dir, de l’Estat, cosa per la quales declarava apolítica; la necessitat de la unitat sindical dels treballadors, i també la voluntat d’enderrocar el capitalisme mitjançant l’expropiació dels burgesos. Aquesta acció revolucionària es durà a terme mitjançant vagues i boicots fins arribar a la vaga general revolucionària, que arribarà el 1917, després que la CNT fora prohibit tres anys abans i colaborara posteriorment amb l’UGT. Elsseus líders més destacats fóren Salvador Seguí, Ángel Pestaña i Joan Peiró.

A causa del desastre del 98 hi tingué lloc al país una gran commoció al país. Així ens trobem amb una nova etapa de la Restauració, caracteritzada per la pujada al tron d’Alfons XIII un cop va acomplir els 16 anys al 1902 i que conclou amb la proclamació de la Segona República i la caiguda de la monarquia....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • anarquistas,socialistas y sindicalistas
  • Socialistas Anarquistas Sindicalistas
  • Anarquismo Y Movimiento Sindical En M Xico
  • El anarquismo
  • Anarquismo
  • Anarquismo
  • anarquismo
  • anarquismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS