el torn

Páginas: 3 (694 palabras) Publicado: 9 de mayo de 2015



M-01 CONTEXT DE LA INTEGRACIÓ





EXERCICI 1 UF3 ARTICLE “EL TORN I L'ABANDONAMENT”







































Josep Pinosa Martinez 1B ISO



Resum

En el text següent,l'educador social Carles Sànchez ens introdueix al que segons ell serà un debat que vindrà, el fet de la possibilitat de recuperar un instrument utilitzat per pal·liar l'abandonament massiu de nens i nenes al'edat mitjana.
En la família romana, l'acceptació de l'infant i el reconeixement fet per el “pater familias”, era ciutadà independent que no tenia per que ser el marit, i que sota el seu controlestaven tots els bens i persones que eren a la casa. I fins i tot decidint sobre la vida dels nens i practicar l'abandonament al carrer.
Pel que fa al “torn”, el text ens comenta com esta documentat quea Espanya el 1504, a Toledo hi havia un hospital de la pedra (anomenat aixi per la pedra giratòria que tenia).
Tot i que l'origen i l'aparició d'aquest sistema es produeix a Milà ja el segle VIII.
Esva anant generalitzant progressivament el seu ús en incluses, hospitals, cases d'expòsits, etc..
Aquest fet va resultar beneficiós per a la supervivència de gran part de nens en aquella època, ja quealmenys no es quedaven a intempèrie.
Segons altres autors com Donzelot, li otorguen un caràcter més ambigu al artilugi, ja que comenta que es va anar tergiversant amb el temps, ja que els paresabandonaven els fills de relacions adulteres i la idea original del “torn” era teòricament enfocat als nens que per problemes econòmics no podien ser atesos per els seus pares.
Possiblement l'apariciód'aquest caràcter ambigu pot explicar la desaparició del seu ús, a França el 1860 i a Espanya i Catalunya els anys 30, del segle XX.
Per acabar, en els nostres dies sorgeixen algunes propostes socialsde recuperació del “torn” “modernitzat” amb el nom de Baby Box, destinades a col·lectius d'immigrants.
Segons un article publicat en La República , 2 setembre de 2005, a Florència, Itàlia s'estan...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • torno
  • torno
  • tornados
  • TORNO
  • torno
  • Torneado
  • Tornados
  • Torneado

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS