EL VOLCA

Páginas: 3 (694 palabras) Publicado: 15 de junio de 2014
EL VOLCÀ
Un volcà és una estructura geològica per la qual emergeix lava (roca fosa) i gasos de l'interior del nucli d'un planeta. L'ascens succeeix generalment en episodis d'activitat violentadenominats erupcions.
La paraula volcà prové de l'illa Vulcano, al sud-est de la costa d'Itàlia. A causa de la freqüència de les activitats eruptives en aquesta illa, elsromans la consideraven la forjade Vulcà, el déu del foc i el creador d'armes.
El vulcanisme és el conjunt de fenòmens relacionats amb els volcans i la presència de magma. La vulcanologia és la ciència que estudia aquest tipus defenomen i treballa en la prevenció dels riscos associats a la seva activitat.
1. Cambra magmàtica
2. Roca
3. Xemeneia
4. Base
5. Dipòsit de lava
6. Fissura
7. Capes de cendra emesa pel volcà8. Con
9. Capes de lava emeses pel volcà (Colades)
10. Gorja
11. Con paràsit
12. Flux de lava
13. Ventilador
14. Cràter
15. Núvol de cendra

ACTIVITAT VOLCÀNICA
Es distingeixen dos tipusprincipals d’activitat volcànica, l’efusiva i l’explosiva.
- L’activitat efusiva es caracteritza per la lenta alliberació dels gasos volcànics i l’emissió pacífica de magmes que ascendeixen i s’expandeixenlentament. En aquest tipus d’activitat no es produeixen explosions ni quantitats importants de piroclasts.
- L’activitat explosiva es caracteritza per l’emissió violenta de gasos volcànics, amb gransexplosions i la producció de grans masses de materials piroclasts.

ELS VOLCANS ADORMITS I EXTINTS
Els volcans adormits són aquells que mantenen certs senyals d'activitat, com poden serl'existència d'aigües termals, i han entrat en activitat de manera esporàdica. Dins d'aquest tipus d'activitat solen considerar-se les fumaroles i els volcans amb uns llargs períodes d'inactivitat entre erupciói erupció.
És difícil distingir un volcà extingit d'un que està adormit. Els volcans generalment se'ls considera extints si no hi ha registres documentats de la seva activitat. No obstant això,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Volcan
  • Volcan
  • volcan
  • volcan
  • volcan
  • volcan
  • Qué ES UN VOLCáN
  • El volcan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS