Els Aliments Transg Nics

Páginas: 8 (1757 palabras) Publicado: 8 de junio de 2015
Els aliments transgènics... Un risc o un benefici?
Un aliment transgènic és aquell que ha estat dissenyat utilitzant tècniques d’enginyeria genètica, que és la ciència que implica la modificació intencionada del material genètic de plantes o animals. Així, un aliment transgènic o genèticament modificat, és tot aquell que té incorporat un gen estrany, és a dir, que el seu material genètic haestat modificat d’una manera que no es dóna en la recombinació o aparellament natural, sinó per la introducció de gens d’altres espècies. D’aquesta manera, s’obté el mateix organisme però amb informació afegida d’un altre organisme.
La incorporació d’aquests aliments transgènics al mercat alimentari, ha provocat certa controvèrsia i debat científic, polític i social respecte als seus possiblesbeneficis i inconvenients.
Entre els seus possibles avantatges, són molts els que destaquen que les collites d’aliments modificats genèticament tenen el potencial d’eliminar la gana al món, sobretot als països en vies de desenvolupament, ja que la modificació genètica pot produir quantitats grans d’aliments (les collites són més resistents de cara als paràsits i a la sequera) que siguin més nutritius. Noobstant, hi ha opinions que desmenteixen aquest possible avantatge, ja que la fam al món no és un problema de falta d’aliments sinó de la mala gestió que se’n fa d’ells.
Un altre possible avantatge, aquest directament cap al consumidor, és que mitjançant aquesta tècnica de modificació genètica, es poden aconseguir aliments amb millors qualitats organolèptiques (millor gust, textura, color,olor…), una vida útil més llarga i/o més concentració de nutrients. Les tècniques de manipulació del gen es poden utilitzar, per exemple, per a canviar el contingut de triglicèrids dels olis afegint-hi àcids grassos del peix blau sense la desavantatge de l’olor a peix.
Els partidaris dels aliments transgènics, veuen també avantatges per a l’agricultura, com ara la reducció dels costos a la producció,millora de la qualitat dels vegetals, la major tolerància als herbicides, la menor necessitat d’aigua i per tant major resistència a la sequera, la reducció dels nitrats existents en la planta i la major resistència a temperatures extremes.
Tot i els possibles avantatges que poden tenir els aliments genèticament modificats, gran part de la població té la percepció de que aquest tipus d’aliments no sónsegurs, es presenten com un potencial risc per a la salut i tenen molts inconvenients.
Així doncs, quant als possibles efectes negatius dels transgènics, els més rellevants poden dividir-se en tres grups, segons afectin a la salut humana, al medi ambient o a l’economia.
Els principals riscs d’efectes nocius dels aliments transgènics en la salut, són la transferència de la resistència antibiòticadels organismes modificats genèticament cap als humans o animals anul·lant l’efecte als medicaments antibiòtics, la possible toxicitat i també l’aparició de noves malalties i/o al·lèrgies. No obstant, tots aquest riscs han estat i són objecte d’estudi, i de moment, no s’han confirmat dades científiques que indiquin que existeix un perill sanitari relacionat amb aquest tipus d’aliments.
Pel que faal medi ambient, aquí si molts estudis poden afirmar que la producció d’aliments transgènics, podria propiciar una disminució de la biodiversitat vegetal i l’aparició de plantes resistents als herbicides, degut a la major resistència dels transgènics en front als vegetals convencionals.
Quant als efectes negatius per a l’economia, tan sols comentar la gran polèmica que generen per la dependènciadel sector agrícola a les multinacionals productores de les llavors transgèniques i els seus productes fitosanitaris específics.
Tot i el gran nombre d’estudis i d’informació publicada per a valorar la seguretat o inseguretat d’aquests aliments modificats genèticament, la gran diferencia d’opinions i de resultats, no fan més que desconcertar el consumidor, que es troba davant del dubte de si...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ALIMENTS TRANSG NICS
  • ALIMENTS TRANSG NICS
  • Els Transg Nics
  • Aliments Transg Nics
  • Els aliments
  • Transg nics
  • Transg Nics Cas 1
  • Animals Transg Nics CMC

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS