Els fets de maig de 1937

Páginas: 4 (962 palabras) Publicado: 4 de septiembre de 2012
Els fets de maig del 1937
Els Fets de maig del 1937 foren els enfrontaments que succeïren entre el 4 i el 7 de maig del 1937 a Barcelona entre les forces d'ordre públic de la Generalitat deCatalunya, amb el suport de milicians del PSUC, de la UGT i d'Estat Català, contra milicians de la CNT i la FAI, amb el suport del POUM. Aquest enfrontament servir per demostrar el poder de l’stalinisme alPrincipal, destruir l’oposició d’esquerra comunista (encarnada en el POUM) i debilitar el poder al carrer i al front de l’anarcosindicalisme. Podríem afirmar que va ser el final de la voluntatemancipadora demostrada després de l'Alzamiento, el final de la revolució somiada.
- L'assalt a la Telefònica
El 3 de maig de 1937, un grup de forces policíaques comandades pel comissari general d'OrdrePúblic -Rodríguez Sala, del PSUC- assalten, per ordre del conseller d'Interior de la Generalitat -Artemi Aiguadé, d'ERC-, l'edifici de Telefònica a Barcelona, col·lectivitzat i controlat per un comitèd'obrers CNT-UGT, però amb clara majoria dels anarcosindicalistes. La notícia de l'atac i del posterior enfrontament armat entre la policia i els obrers s'escampa per tota la ciutat provocant lareacció als barris obrers. Les barricades, igual que el 19 de juliol de 1936 tornen a formar part del paisatge barceloní. A un costat, les bases del moviment llibertari (CNT-FAI-FIJL) i del POUM; al'altre, la força pública -les diferents policies d'aquella època- i els partits Estat Català i PSUC. La revolució i la contrarevolució s'enfronten als carrers de Barcelona.
La ciutat de les Rambles és elfocus i símbol principal de la lluita entre aquestes dues tendències, la qual ja havia començat de manera subtil després del 19 de juliol.
- L'adveniment d'una revolució
L'alçament feixista del18 de juliol de 1936, davant la feblesa mostrada per les autoritats republicanes, havia provocat l'enèrgica actuació de les classes populars. Aquesta reacció popular aconseguí aixafar el cop d'Estat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fets de Maig 1937
  • Els fets Religios.docx subida exitosa
  • Análisi Dels Fets De Maig
  • Els Afusellaments Del 3 De Maig, Goya Comentari
  • EL MAIG FRANCÈS
  • EL GUERNICA 1937
  • Maigos
  • los maigos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS