Els Ministeris I Les Administracions Públiques

Páginas: 6 (1361 palabras) Publicado: 8 de enero de 2013
Activitat a l’aula: el govern i l’organització.

- Respecte als canvis en l’organització ministerial:

1. Quants ministeris hi ha a l’actual govern? Quins són nous i quins s’han eliminat respecte a l’anterior govern?
En el govern format pel Partit Popular (liderat per Mariano Rajoy) amb majoria absoluta des del novembre de 2011 hi trobem 13 carteres ministerials. En el govern anteriorconformat pel Partit Socialista Obrer Espanyol hi trobàvem 15 ministeris. Els principals canvis són:
- Ministeris nous:
- Ministeri d’Exterior i Cooperació (fins a la seva unió coexistien el Ministeri d’Exterior i el Ministeri de Cooperació.
- El que abans ere Ministeri d’Educació i Ministeri de Cultura s’unifica creant el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports.
- El Ministeri de Treball iImmigració es veu substituït pel Ministeri de Treball i Seguretat Social.
- Sorgeixen el Ministeri d’Economia i Competitivitat i el Ministeri d’Hisenda i AAPP resultants de la separació del Ministeri d’Economia i Hisenda.
- Es decideix que el Ministeri de Medi Ambient, Medi rural i marí pasi a anomenar-se Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient.
- El Ministeri d’Indústria, Energia i Turismesubstitueix l’antic Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

- Ministeris suprimits:
- S’elimina l’única cartera ministerial dedicada a la investigació i l’estudi científic, el Ministeri de Ciència i Innovació.

2. Hi ha més homes o més dones? En quins càrrecs?

En el govern encapçalat per Mariano Rajoy hi ha quatre dones dirigint ministeris per nou homes en el càrrec esmentat. Lescarteres ministerials encapçalades per dones en l’actual govern són: la de Treball i Seguretat Social (María Fátima Báñez García), la de Sanitat (Ana Mato), la de Presidència (Soraya Sáenz de Santamaría) i la de Foment (Ana María Pastor Julián). Tots els altres càrrecs ministerials del govern estan ocupats per homes.

3. Què explica aquests canvis en l’organització ministerial?

Segons elPresident Mariano Rajoy aquests canvis que signifiquen una reducció de carteres ministerials de 15 a 13 vénen donats amb l’objectiu de reduir la despesa pública.

- Respecte als canvis en els Ministeris de Sanitat, Política Social i Igualtat i el Ministeri de Cultura:

1. Existeixen actualment aquests Ministeris? Si no existeixen explica qui ha assumit dins el govern les seves funcions.

Enl’actualitat els Ministeris esmentats ja no existeixen. Les funcions de l’anterior Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat les ha assumit el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat; mentre que les funcions del que era el Ministeri de Cultura les porta a terme el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports.

2. Tenint en compte l’estructura de l’actual govern, quins òrgans són comuns als dosMinisteris?

Els òrgans comuns són el càrrec ministerial en ambdós casos; el Gabinet tant en un com en altre cas; la Secretaria d’Estat, també en els dos casos comparats; el Consell de Sanitat, pel que fa a la comparació entre l’antic Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat i l’actual Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i les Secretaries i Direccions Generals en ambdóscasos.

3. Quines funcions tenen les Subsecretaries d’aquests Ministeris?

Tant en el cas d’un com en el d’altre, les funcions de les Subsecretaries van destinades a complir amb l’establert en l’article 15 de la Llei 6/1997, de l’Organització i Funcionament de l’Administració General de l’Estat segons el qual el Subsecretaris “1. Ostenten la representació ordinària del Ministeri, dirigeixen elsserveis comuns, exerceixen les competències correspondents als esmentats serveis comuns.”.

4. Existeixen Secretaries d’Estat? Quantes? Quins factors expliquen que es creïn o que no existeixin Secretaries d’Estat?

Normalment existeixen tantes Secretaries d’Estat com carteres ministerials hi ha en el determinat govern (una per cada Ministeri).
Les funcions de les Secretaries d’Estat tenint...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Vegetació I Els Sóls
  • Els filòsofs i la música
  • Les plantes i els fongs
  • marta i els secrestadors
  • els elements i la cél.lula
  • L'espai i els satel·lits
  • Laoocont i els seus fills
  • ELS APARELLS DIGESTIU I RESPIRATORI

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS