Els primers freds

Páginas: 5 (1131 palabras) Publicado: 3 de abril de 2014
ELS PRIMERS FREDS
1. Catalogació d’una obra
1.1 Títol: Els primers freds
1.2 Autor: Miquel Blay
1.3 Cronologia: Roma 1892
1.4 Forma: escultura exempta
1.5 Tipologia: grup escultòric, sedent
1.6 Tècnica i material: talla en marbre
1.7 Mides: 136,7x98x71,8
1.8 Estil: Realisme
1.9 Tema: Al·legòric
1.10 Cromatisme: Monocroma
1.11 Localització: Exposició Nacional de Madrid, MNAC de BCN.Adquisició a la Segona Exposició General de Belles Arts de BCN de 1894.
1.12 Estat de conservació: Bo

2. Context històric i biografia de l’autor:
Va fer el seu aprenentatge a l’Escola de Dibuix i Pintura d’Olot. De 1888 al 1906 va anar a París. Entre 1890 i 1894 l’escultor va visitar Roma.
El 1892 va rebre la primera medalla de l’Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid, per l’obra Elsprimers freds. El 1900 va rebre la primera medalla en la Exposició Universal de Paris i també va rebre el títol de Cavaller de la Legió d’Honor el 1901.
Va estar a París fins el 1906, instal·lant-se a Madrid quan ja era un artista reconegut. Fou un gran mestre d’escultors que estudiaren al seu taller.
Va introduir a la seva escultura un naturalisme extrem. Va passar per una època modernista i vacol·laborar amb Lluís Domènech i Montaner amb l’escultura de La cançó popular, a l’exterior del Palau de la Música Catalana, obra modernista.
En la seva obra podem distingir 3 etapes:
1ª etapa: d’aprenentatge fins 1893 que el relaciona amb els germans Vayreda i comprèn els anys de pensionat a París i a Roma. L’obra mes important d’aquesta etapa es els primers freds.
2ª etapa: que podem nomenarfrancesa entre 1888 i 1906 que va residir a París, i va ser influenciat per Rodin com denota l’obra perseguint d’il·lusió.
3ª etapa: comprèn la seva residencia a Madrid on es dedicarà a l’escultura monumental urbana i a la docència, fins a la seva mort a Madrid l’any 1936.

3. Anàlisi formal
3.1 Breu descripció
Un home vell, abatut i feble, tot i que les seves espatlles i pit delaten unaforça anterior. Mostra una actitud consirosa envers la noia. Ella, es una nena, busca la protecció de l’adult i recolza el cap sobre la clavícula de l’ancià i aplega els peus en una postura que reflecteix timidesa.
3.2 Composició
3.2.1 Línies
La figura de l’ancià es gairebé simètrica si no fos pel cap que el té lleugerament inclinat, la figura de la nena es corba. La composició forma untriangle, vèrtex al cap del vell, l’esquena de la nena, els peus i part posterior del banc. Predomini de línies rectes a les figures del vell i el banc i línies corbes a la figura de la nena.

3.2.2 Moviment
Predomina l’estabilitat però podem veure un cert moviment en l’ajupiment de la nena envers l’ancià.
3.3 La llum
La llum rellisca sobre el marbre blanc. La llum indirecta ressalta el contrastde les dues pells.
3.4 Temps
L’autor mostra una clara temporalitat, la sensació de fred i misèria de dues persones. Però el tractament de la figura femenina li dona un lirisme i transcendència a tot el conjunt, per la qual cosa podem parlar d’una obra atemporal.
3.5 Acabats
L’obra és suau, llisa i brillant
3.6 Relació amb l’entorn
Situada al MNAC
3.7 Elements que permeten identificaraquesta obra (amb el seu estil, època,....)
Es tracta d’una obra de joventut de Blay, que va destacar per desenvolupar un estil molt personal, que es va recolzar en un domini depurat del dibuix i la tècnica de l’escultura. A Els primer freds es pot apreciar la influència del seu mestre parisenc Henri Chapu, i també la influencia del grup escultòric d’Èdip a Colonna de l’escultor Dominique-Jean Hugues.Va ser influenciat per Rodin en el tractament del marbre, en la temàtica de l’obra Perseguint la il·lusió (1903).
Aquesta obra va ser considerada al seu temps com una escultura que trencava amb l’academicisme. Blay va evolucionar del realisme d’aquesta escultura fins al simbolisme i el modernisme. Blay va crear un estil realista simbolista, amb un perfecte domini de la tècnica. Amb aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els primers freds
  • Primers freds
  • el primers freds
  • Comentari D'Art: Es Primers Freds
  • el cafè de la Granota: els 6 primers contes
  • L’origen De La Vida I Els Primers Organismes
  • Els primers cristians
  • Tema 1 Els Primers Borbons

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS