Els recursos naturals

Páginas: 6 (1467 palabras) Publicado: 19 de enero de 2012
ELS RECURSOS NATURALS

Son qualsevol producte d’origen animal, vegetal, mineral destinats a la seva transformació a la industria (son matèries primeres).

1.1. Recursos NO renovables
Hi ha una gran diversitat. Podem trobar els Recursos NO renovables energètics i els Recursos NO renovables NO energètics.

Dins dels Recursos NO renovables energètics trobem els combustibles fòssils(carbó,petroli, gas natural) i els minerals radioactius (urani).
Els combustibles fòssils son productes de llargs processos geològics on hi ha una transformació de restes d’essers vius. Els combustibles fòssils son..
-Carbó: el seu origen es fòssil a partir de restes vegetals. Les seves característiques son: l’explotació requereix condicions molt dures, mai es troba en estat pur, la seva qualitat depèndel grau d’impuresa, hi ha reserves importants i produeix problemes de contaminació. La diversitat del carbó segons el seu valor energètic pot ser torba(poc valor energètic), lignit( mes capacitat calorífica:calefacció), Hulla( es el mes utilitzat, la seva combustió dona força calor i per això s’utilitza a la industria) i per últim antracita (es el carbó mes pur, s’utilitza en les centralstermoelèctriques)
-Petroli: el seu origen es fòssil a partir de restes animals. Es caracteritza perquè s’extreu de pous petroliers, es troba dins de grans bosses subterrànies, el seu procés de transformació es complicat: refinat i destil·lat; amb el petroli es poden crear materials gasosos, líquids i sòlids (com la benzina, plàstics..) i una altre característica es que es fàcil de transportar.Actualment te molta importància com energia per els transports i es molt important en les industries i per la calefacció. Per últim com a punt negatiu, cal destacar la contaminació de l’atmosfera i la contaminació marina.
-Gas natural: El origen de gas natural es un fòssil a partir de restes animals. L’acostumem a trobar a prop del petroli. Es caracteritza perquè es fàcil de transportar( liqüefacció;es pot transportar amb gasoductes i vaixells). El gas contamina menys que el petroli i el carbó, s’utilitza per les calefaccions de les cases i per les industries. I s’utilitza molt en països desenvolupats.

Dels minerals radioactius, podem trobar l’ Urani:
-Urani: Aquesta font d’energia es bàsica a les centrals nuclears i genera electricitat a partir de la fissió nuclear. Has de tenir undomini tecnològic avançat per utilitzar-la, nomes s’utilitza en països desenvolupats o països emergents. Els països productors d’energia nuclear son: Estats Units, França, Alemanya i Japó. El gran perill que es pot produir es la contaminació atòmica.

Els Recursos NO renovables NO energètics son els minerals
Accedim als minerals a través de la mineria i les seves utilitats principals son:Construcció, metal·lúrgia, sector químic i farmacèutic i instruments científics.
Els països que produeixen mes minerals son: Estats Units, Canada, Sud Africà, Austràlia i Rússia. I els països desenvolupats consumeixen el 80% de la producció i també la controlen(multinacionals).
Trobem diversos minerals, els minerals metàl·lics(ferro, níquel, alumini, plom),
Minerals no metàl·lics i roques industrials(fabricació del cimen, sulfats...)

1.2. Recursos potencialment renovables
Son els recursos que poden ser renovats de manera rapida a traves de processos naturals(aigua, sòl, recursos vegetals i animals). Poden explotar-se indefinidament però cal fer un ús sostenible.
Dins dels recursos potenc. renovables tenim els Recursos potencialment renovables energètics (biomassa) i els Recursospotencialment renovables NO energètics (aigua, sol, recursos biològics i recursos paisatgístics).

En els Recursos Potencialment Renovables energètics, bàsicament parlem de la biomassa, on s’aprofita l’energia de les plantes, on es crema o es fa fermentar la matèria orgànica: alcohol o gas metà. Aquest recursos serveixen per moure vehicles o per produir electricitat.

En els Recursos Potencialment...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ELS RECURSOS NATURALS I ELS RESIDUS
  • La Intervenció Humana En Els Sistemes Naturals
  • Els impactes i riscos naturals
  • naturals
  • els recursos de la natura
  • Naturals
  • Naturals
  • Naturals

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS