Enfermedades en lo canales de riego

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (855 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 17 de noviembre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
MALALTIES OBRERS CANAL D'URGELL (1853-1861):

Les majoria de les malalties que estan descrites en aquest grup de persones són bàsicament infeccioses.
Et faré primer un breu resum d'aquestes ara icap al final parlaré una mica de les altres.

Si et fa falta més informació, ja ho saps.

El fet que la majoria de malalties siguin infeccioses és degut a varis factors:

Al segle XIX noexistien els antibiòtics I tot just es començava a utilitzar el sabó per netejar ferides.
Les condicions de treball eren dures, tant des del punt de vista climatològic com de l'alimentació.Segurament aquesta gent compartia espais (dormitoris, menjadors, wc i el lloc de treball) on aquestes malalties infeccioses es transmitien molt fàcilment.

Del llistat que m'has enviat hi ha malaltiesinfeccioses (tant agudes com cròniques) del pulmó, sistema digestiu i urinari.

Malalties infeccioses:

Aparell respiratori:

Pneumònia: és una infecció del parènquima pulmonar. Molts bacterisla poden produir. Si no és tracta amb antibiòtic pot causar la mort.
Tuberculosi pulmonar (tisi pulmonar): és una infecció CRÒNICA del pulmó. El bacteri que la produeix va carregant-se poc a poc aqui la pateix. Esra típica la imatge d'algú que amb la tos expectorava sang...aquesta és la imatge típica del tuberculòs: tos amb sang, home que poc a poc es va quedant caquèctic i cada cop s'ofegamés.
Constipat o refredat comú.

Aparell digestiu:
Febre Tifoide (Tifus): malaltia bacteriana (Salmonella Typhi) de contagi fecal-oral. Provoca diarrees, deshidratació extrema i trastornsiònics severs. Si no es tracta amb antibiòtic i reposició hídrica la mort és segura.
Hepatitis: Les més freqüents són les víriques. Hi ha l'hepatiti A (poc greu, de contagi oral), la B (bastant mésgreu, de contagi amb sang) i la C (la més greu, de contagi amb sang).
Gastritis: encara que aleshores no se sabia la causa, provocava les úlceres d'estómac i duodè, amb hemorràgies digestives que...
tracking img