Epicur

Páginas: 13 (3103 palabras) Publicado: 1 de septiembre de 2012
Introducció:
En aquest treball analitzarem la carta a Meneceu d’Epicur. He triat aquest text perquè trobo que és molt explícit i entenedor. Un cop havent exposat els temes principals de la carta i havent relacionat lleugerament la seva repercussió en la filosofia antropològica o en el pensament humà, farem una comparació amb el pensament d’un altre dels autors donats a classe, Sèneca. Sobretoton farem més èmfasis serà en el tema de la mort que és el que trobo més transcendental per els humans i el més problemàtic ja que provoca moltes qüestions.
Epicur: Carta a Meneceu
En la carta d’ Epicur a Meneceu (s. IV a.C) s’hi llegeixen les idees principals sobre la ètica del seu pensament. Epicur tractava la felicitat de l’individu tenint en conta els plaers i les relacions entre lespersones, també tractava temes com la justícia o les ciències(en aquell temps física i astronomia). Tenia un sentit propi de la vida on l’exercici de la filosofia pren una gran importància per el assoliment de la felicitat, ja que es tracta d’un plaer. El plaer és un bé necessari per assolir la felicitat el dolor per l’altre banda és el que ens allunya de ella. Com ja hem dit la Carta a Meneceu contémés d’un tema filosòfic, i tots de neguit i repercussió el transcurs de la historia filosòfica i els seus pensadors.
Epicur creu que el nostre fi es la felicitat (al igual que Aristòtil) però en el transcurs de la vida hi ha obstacles que ens desvien del nostre fi, Epicur en senyala dos: La política, més ben dit a la utilització del poder i a l’ambició per aconseguir-lo; i el temor, per epicur lapor a certes coses com: la mort, la opinió dels deus, el dolor, la malaltia, provoca més problemes que beneficis i no contribueixen a donar-nos la felicitat. Doncs aquest últim tema el del temor és el que tracta en la Carta a Meneceu .
Sobre la importància de filosofar:
El primer pensament que trobem en la carta és una invitació a filosofar. La importància del filosofar ve com acció de pensar ireflexionar sobre la vida i l’entorn. Ens diu que l’acte de filosofar millora la salut de l’anima i per tant mai es tard per cuidar-te i sempre es beneficiós. Al jove li servirà per comportar-se amb més paciència i reflexivament, i al ancià per tal de rejovenir-se per el simple fet de treure’s les pors sobre el que vindrà i així tenir una ment més serena i activa. És a dir l’acte de filosofar esbo per tothom. Tothom podia filosofar, en contra del que creia Platò que no ho permetia als esclaus o Aristòtil que veia als joves com a mancats d’experiència com per poder filosofar.

Tot el llarg de la historia de l’esser humà, s’ha vist influenciat per el pensament es a dir es quelcom essencial en l’home, la capacitat de pensar i instaurar dogmes per tal de poder seguir avançant.
Sobreels deus:
De seguida relaciona el pensament i la meditació amb tot lo provinent dels deus. Els Deus son uns éssers incorruptibles que no tenen pèrdues, no pateixen dolor. El dolor per Epicur descriu qualsevol pèrdua tant material com sensible que ens causa desgracia, els Déus són immortals i no tenen la nostra desgracia. Deu existeix ens afirma Epicur però no en la mateixa forma amb la que se laimagina el “poble”. La gent te una imatge errònia sobre la idea de Déu, te tan sols una mala suposició. Els Déus no son creadors de la desgracia i la felicitat, sinó que aquestes dependran de la manca de virtut que tingui una persona ja que lo més beneficiós per aconseguir el nostre fi és actuar amb la saviesa dels deus. Ells actuen amb rectitud i serenitat, i sense temors i a els Deus els hi agradanomés qui actua de la mateixa manera que ells. Podríem dir que es una concepció revolucionaria ja que la càrrega en la nostra vida no ve donada per la crueltat dels deus sinó que vindrà per la nostra capacitat i virtut alhora de viure. Representa doncs un alliberament alhora d’actuar, i una responsabilitat superior per als humans.
Sobre la mort:
Aquest és, per mi, el tema més important per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Epicureismo
  • Epicuro
  • Epicuro
  • Epicureismo
  • Epicureismo
  • EPICUROS
  • Epicuro
  • Epicureísmo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS