Erickson

Páginas: 7 (1562 palabras) Publicado: 17 de mayo de 2012
I. Desenvolupament psicosocial de nen segons Erikson

0. Introducció
En el següent treball intentarem conèixer una mica més a sobre la teoria psicosocial d’Erik Erikson, la qual cosa, ens permetrà conèixer aspectes de gran importància en relació el desenvolupament psicosocial de les persones.
Així doncs, el treball presenta una síntesis d’aquesta teoria i una descripció dels aspectesessencials de les fases psicosocials segons Erikson. De manera que finalment, trobem nous aprenentatges respecte el tema a partir del coneixement d’importants teories com ho és aquesta, i partint de aprenentatges previs dels diferents models de conducta segons les diferents teories i autors.
L’objectiu principal, és, doncs, assabentar-nos d’altres teories que expliquen la nostra conducta i aixíextendre els nostres enteniments a les diverses perspectives i maneres de ser que existeixen en cada persona, doncs ens és vital com a infermers o infermeres per tal de ser un bon professional i exercir de manera eficaç.
Així doncs, l’estructura del treball es basa en la introducció de l’autor, Erik Erikson, i seguidament el desenvolupament de la seva teoria, mitjançant l’explicació de diversosprocessos i principis propis de la teoria del desenvolupament psicosocial.
0. Erik Erikson
Erikson (Alemanya 1902-1944) és un psicòleg freudià, que accepta les idees de Freud com a correctes, malgrat això, s’orienta més cap a la societat i la cultura que no pas Freud, per tant, les seves teories combinen instints i inconscient.
Al 1933, emigra als Estats Units on presenta la seva teoria deldesenvolupament psicosocial. És tracta, bàsicament, d’una reconstrucció de les idees de Sigmund Freud afegint una visió més antropològica i cultural.
El seu principal aportament, va ser extendre els estudis psicoanalítics cap el contexte del desenvolupament psicosocial donat en tot el cicle de vida d’una persona. Per aquest motiu, divideix el cicle en vuit estadis donant-li a cadascun d’ells,una crisis dialèctica amb diferents qualitats.
Per tant, segons Erikson, el desenvolupament humà, només es pot entendre d’acord amb les societats a les quals pertanyem, per la qual cosa remarca les grans forces socials com a importants influencies sobre les persones.
Breuement, podríem dir que Erikson s’interessava, sobretot, en com es relacionen els infants, en la seva manera desocialitzar-se i com això afectarà desprès a la seva identitat personal, a la seva conducta.
1. Formulació de la teoria del desenvolupament psicosocial
Com hem esmentat anteriorment, Erikson és principalment un redifusor i reconstructor de les teories dels estadis freudians; Freud divideix la personalitat en tres graus: el ELLO (purament instintiu), el YO (realista) i el SUPER-YO (conscienciaetico-moral). Per consegüent, Freud es dedica més a l’estudi del ELLO, mentre que Erikson es centra bàsicament a l’estudi de la intervenció del YO en el desenvolupament de la conducta humana.
Basat en la experiència humana i en els estudis antropològics, Erikson diu que el comportament humà depèn sempre de tres processos complementaris:
* El procés biològic: que conté totes lesorganitzacions biològiques.
* El procés psicològic: que implica les experiències individuals i relacionals, així també com els processos psíquics.
* Els procés etico-social: implica l’organització cultural, ètica i espiritual.
En qualsevol cas, tots aquest processos estan integrats i interconnectats els uns amb els altres de manera que es puguin estudiar per diferents mètodes de manera somàtica,psíquica i social.
2.1. El principi Epigenètic
Erikson, fixava que el desenvolupament humà funciona a partir d’un principi epigenètic, el qual afirma que cada etapa del desenvolupament humà es troba sotmesa a un ordre natural intern que quan passa tot un procés de maduració l’assolim i l’integrem fins que funcioni com un tot amb les altres parts. Aquest principi s’aplica, també, als...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Erickson
  • erickson
  • erickson
  • Erickson
  • Erickson
  • erickson
  • Erick erickson
  • erick erickson

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS