escultura grega

Páginas: 17 (4035 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2014
PARTENÓ

a) Situeu l’obra en el seu espai cronològic, històric i cultural.
Al 449aC les cuitats gregues de la Jònia es rebel·len contra el rei Dario, ja que els perses van conquerir les polis gregues de l’Àsia i les illes costaneres, i tenien el propòsit de conquistar tota Grècia. Després de les victòries gregues sobre els perses s’inicia l’auge d’Atenes amb Pericles i la lliga de Delos.Al 431aC s’inicia la guerra de Peloponès i això comporta constants guerres als grecs que els debilita i fa que perdin contra el rei Filip de Macedònia.
Les guerres mèdiques fan que Atenes no torni a tenir la supremacia política. El successor és Alexandre Magne, que amb les conquestes introdueix una nova forma de civilització urbana, l’Acropolis. Amb la seva mort l’imperi es divideix en regneshel·lenístics.


b) A quin estil pertany. Enumereu cinc característiques formals i/o conceptuals d’aquest estil.
L'estil és Grec Clàssic.
· Els conceptes home, natura, raó, harmonia i bellesa són els pilars fonamentals sobre els quals es fonamenta la gènesi creativa de l'art grec.
· Principis arquitectònics basats en l'ordre i la raó, amb una preocupació evident per adaptar els edificis al'escala humana. ("L'home és la mesura de totes les coses", Protàgores)
· Recerca constant de la bellesa basada en la perfecció i l'equilibri de les formes i de tots els elements que la conformen.
· Sistema constructiu arquitravat, amb predomini de línies horitzontals i verticals, que es tipifica a partir del temple i que s'estructura per la superposició de la plataforma, la columna, l'entaulament ila coberta.
· Les proporcions i línies s’uneixen per aconseguir simetria i harmonia visual.
· Construcció dels temples amb pedra, normalment de marbre blanc policromat, tot i que el policromat s'ha perdut amb el temps.

c) Tipus de planta. Descripció dels elements de suport (pilars, columnes i els seus ordres) i sustentats (voltes, cúpules, cimboris, elements arquitravats…) Estructuraexterior. Elements ornamentals.

La planta és rectangular, formada per tres parts: naos, pronaos i opistodomus. Està construït a l’escala més humana que l’arquitectura egípcia.
La distribució del Partenó és la següent: a dalt de tot trobem una coberta exterior a dos aigües, més avall se situa el frontó, seguit del timpà. Avall trobem l’entaulament, format per la cornisa, el fris i l’arquitravat.Està envoltat per 46 columnes a l’exterior, que donen lloc a un edifici perípter. Cada columna està formada pel capitell i pel fust, seguit de l’estilobat. Tres graons formen l’estereòbat.
La coberta descansa sobre un dintell i la massa es troba horitzontalment i dona lloc a pressions que actuen verticalment. Els suports són les columnes i el mur.
És una arquitectura tectònica ja que buscal’equilibri entre línies verticals i horitzontals.
El Partenó té dues entrades. La planta està formada per la naos, la pronaos i l’opistodomus. La pronaos dona accés al Partenó, on hi ha quatre columnes d’ordre jònic i és on estaven situades les sis vestals, joves encarregades de mantenir el foc a la deesa Vesta.
Aquest Partenó, estava incomunicat amb l’Ekatompedo. Seguint amb la naos, a l’Ekatompedo,havien vint columnes d’ordre dòric que envoltaven l’estàtua criselefantina d’Atena Pàrtenos, obra de Fídies. L’Ekatompedo donava accés a l’opistodomus, que tenia sis columnes igual que la pronaos. A la naos, la pronaos i l’opistodomus l’envoltaven quaranta-sis columnes on es recolzava la coberta. És perípter perquè està envoltat de columnes.
L’edifici està situat d’est a oest, el que fa queestigui ben il·luminat.
Busca la belles formal, bellesa en les formes que s’aconsegueix mitjançant l’estudi de la proporció i els nombres.
d) Significat i funció.
Gran temple que els atenesos van oferir a la deesa Atena després de derrotar als perses. La seva construcció durant l’època de Pericles va ser l’inici de la reconstrucció de l’Acropoli atenesa, distribuïda durant les guerres...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Escultura Grega
  • Greg
  • Los Gregos
  • Grego
  • greg
  • Greg
  • Greg
  • greg

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS